Allergia

Az allergia a szervezet immunrendszerének túlzott válasza olyan anyagra (allergénre), amely normális körülmények között semmilyen választ nem vált ki a szervezetből. Allergén lehet például az állati szőr, a pollen, a por, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek. Az allergiás betegségen belül elkülöní­tjük az atópiás betegségeket (az allergiás rhinitist, a rhino-conjuctivitist, az asthmát és az atópiás dermatitist, más néven az ekcémát), melyek kialakulását veleszületett hajlam és külső tényezők együttesen idézik elő.
Az allergiás rhinitis lehet szezonális (évszakhoz kötött) vagy perenniális (folyamatosan fennálló). A szezonálist pollenek vagy gombaspórák; mí­g a perenniálist házipor, poratkák, állati szőrök vagy foglalkozási allergének is okozhatják. A szezonális allergiás rhinitis jellemző tünetei a vizes orrfolyás; orrdugulás; tüsszögés; szemtünetek (viszketés, könnyezés, vérbőség); orr-, szájpadlás-, külső hallójárat-, ill. torokviszketés. A perenniálisra is hasonló tünetek jellemzőek, de általában a gátolt orrlégzés áll az előtérben, és szemtünetekkel csak elvétve lehet találkozni.
A panaszok enyhí­tésére többféle vény nélkül kapható gyógyszert tudunk javasolni a patikába betérő betegek számára:
anthisztamint (tabletta, orrspay, szemcsepp vagy gél formájában);
nagy dózisú (250-500 mg) kalcium pezsgőtablettát vagy oldatot;
dinátrium-kromoglikát tartalmú orrsprayt és szemcseppet;
decongestansokat (az ilyen tí­pusú orrspray-t csak néhány napig, maximum 1 hétig szabad használni);
sós orrspray-t;
homeopátiás szereket (orrspray, komplex vagy monokomponensű készí­tmények formájában).
A gyógyszeres kezelés mellett fontos az allergének elkerülése, kiküszöbölése, illetve az atópiás dermatitis kezelésénél a megfelelő bőrápolás.
Súlyos esetekben előfordul, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek nem elég hatékonyak. Ilyenkor érdemes szakorvoshoz fordulni.