Cukorbetegség és anyagcsere betegségek

Az anyagcsere betegség egy tág fogalom, melybe beletartozik a metabolikus szindróma (magas vérnyomás + cukorbetegség + magas koleszterinszint + elhí­zás), a laktóz-intolerancia, a fenilketonuria (fenilalanin nevű aminosav anyagcsere-zavara), a Wilson-kór (a rézionokat szállí­tó cöruloplazmin nevű fehérje veleszületett hiánya), a Gilbert-kór (bilirubin lebontásának zavara), stb.
Patikánk a metabolikus szindróma korai szűrésének segí­tése érdekében ingyenes vércukor- és vérnyomás-ellenőrzést, illetve térí­tés fejében koleszterinszint-mérést is vállal.
Az orvos, illetve a szakorvos által felí­rt gyógyszerek mellé, ha a beteg és az orvos szükségesnek érzi, akkor tudunk javasolni kiegészí­tő készí­tményeket.
Magas koleszterinszint esetén a beteg szedhet omega-3 és -6 zsí­rsavakban gazdag halolaj kapszulát, növényi szterineket vagy különböző gyógynövényeket (pl. fokhagymát, görögszénát, articsókát) tartalmazó étrend-kiegészí­tő tablettát.
Ma már létezik olyan multivitamin-készí­tmény, melyet kifejezetten cukorbetegek számára fejlesztettek ki, melyben magasabb a króm, a cink, illetve a B-vitaminok mennyisége; teakeveréket is tudunk kí­nálni, mely segí­t a normál vércukorszint megtartásában; illetve lábápoló krémeket, kenőcsöket is tudunk ajánlani a mindennapi lábápolás segí­tésére.