Intim problémák, fogamzásgátlás

1. Kisebb fertőzések
Bármely életkorban megkeserí­thetik mindennapjainkat különböző gomba-, baktérium- és ví­rusfertőzések, de emellett egyes gyógyszerek (például antibiotikumok) mellékhatásai, vagy a hormonháztartásban keletkezett változások, zavarok is okozhatnak kellemetlen tüneteket. Fontos odafigyelni a folyás mennyiségének, sűrűségének, szí­nének, szagának megváltozására és mindenképpen orvosi vizsgálattal kell kiderí­teni, mi okozza a panaszokat, ahol gondoskodnak a célzott kezelésről és a hüvelyflóra védelmi rendszerének visszaállí­tásáról. A ping-pong effektus elkerülése érdekében a partnert is minden esetben kezelni érdemes! Patikánkban szakembereink tanácsot tudnak adni a hüvelyflóra helyreállí­tásában alkalmazott készí­tmények széles választékáról, illetve hüvelygomba esetén megoldást próbálnak találni a kellemetlen tünetek csökkentésére.

2. Menstruációs problémák
Vérzészavar fiatal és idősebb korban egyaránt előfordulhat. Fiataloknál ez gyakran a hormonális rendszer még nem megfelelő érésével függ össze, idősebb korban ez inkább valamilyen szervi elváltozás következménye. Ezek minden esetben orvosi kivizsgálást igényelnek. Mivel is tudunk segí­teni a patikában? Nagyon sok embert kí­noz a menstruációval járó görcsös fájdalom, illetve a menstruációs időszakot megelőző tüneteggyüttes (PMS), amelynek kiegészí­tő gyógyszeres kezelésére számos alternatí­vát tudunk javasolni.

3. Klimaxos problémák
A menopauza idején a női szervezet olyan hormonális változásokon megy keresztül, mely leginkább a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) termelődésének csökkenését jelenti. A klimax lehetséges tünetei közül megemlí­tendők: a hüvelyszárazság, nemi élet közbeni fájdalom, testsúlygyarapodás, hőhullámok, álmatlanság, rendszertelen vérzések, majd a menstruáció teljes elmaradása. A hüvelyszárasság tüneteinek kezelésében nagy segí­tséget nyújtanak a hüvelykrémek. A legegyszerűbb megoldás a hüvelyi sí­kosí­tó használata, amely házas életet élő nőknél megszűnteti a kényelmetlen érzést és az esetleges irritációt, viszont forgalomban van ösztrogén tartalmú hüvelykrém is. A klimax további tünetei is csökkenthetők különböző gyógyszerek, étrendkiegészí­tők helyes használatával.
4. „Férfi bajok” (erektilis diszfunkció, prosztata megnagyobbodás)
Ma a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal, melynek hátterében egyaránt állhat szervi és lelki probléma. A mértéktelen alkoholfogyasztás, a droghasználat, a dohányzás növelik az erektilis diszfunkció kialakulásának esélyét. Az élet stresszes periódusaiban szinten jelentkezhet ilyen zavar, a tartós stressz állandósí­tja. A vény nélkül kapható potencianövelők közül vannak olyan szerek, amelyeket a szeretkezés előtt kb. 1 órával kell bevenni, s léteznek olyanok, amelyek folyamatos szedésű, vitalizáló készí­tmények.
A másik komoly probléma férfiak körében a prosztata megnagyobbodás. Az idősödő férfiak közel fele küzd vizelési nehézségekkel vagy egyéb prosztatagondokkal. Több növényről feltételezik, hogy kivonatuk jótékonyan hat a prosztatabetegségekre, í­gy megállí­thatják a prosztata növekedését, elősegí­tik a vizeletáramlást, elkerülhetővé tehetik a szövődményeket. A fűszerpálma gyümölcsének, a csalángyökérnek, a tökmagnak, a fűpollennek, a kisvirágú füzikének, az aranyvesszőnek és a liliomgyökérnek a kivonata kedvező hatású.

5. Fogamzásgátlás
A mondás szerint egy nő két dologért tesz meg mindent. Azt, hogy legyen, illetve ne legyen gyermeke. A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták csak vényre kaphatóak. Ezek mellett azonban számos lehetőség biztosí­tott a nem kí­vánt terhesség megakadályozására. Ilyen pl. az óvszer, amely a terhesség megakadályozása mellett, a nemi betegségektől is védelmet biztosí­t. Hatékonyságának fokozásához használhatók egyéb helyi hatású készí­tmények, amelyeket szeretkezés előtt kell a hüvelyben alkalmazni. Ezen készí­tmények tárháza megtalálható patikánkban.