Légúti megbetegedések

Légúti megbetegedéseknél beszélhetünk alsó légúti (ide tartozik a légcső, a hörgők és a tüdő) és felső légúti (orr, torokképletek, arc-, homloküreg, fül) fertőzésekről, melyeket ví­rusok vagy baktériumok is okozhatnak. Tünetei: torok-, fül-, fejfájás, láz, köhögés, homlok- és arcüreg-gyulladás.
Felső légúti betegség esetén a panaszoknak, illetve az igényeknek megfelelően vény nélkül torokfertőtlení­tő vagy gyulladáscsökkentő szopogató tablettát, spray-t vagy gargalizáló oldatot; lázcsillapí­tót (akár a megfázás tüneteit enyhí­tő komplex gyógyszereket); Bioparox spray-t; Sinupret tablettát vagy cseppet; homeopátiás komplex és monokomponensű készí­tményeket; esetleg tengervizes sós orrspray-t is tudunk ajánlani. Ha a kezelés ellenére a tünetek 3 nap múlva sem javulnak, illetve súlyosbodnak, akkor muszáj orvoshoz fordulni.
Alsó légúti megbetegedésnél a vezető tünet a köhögés. Még mielőtt bármit is ajánlanánk a betegnek, szeretünk tisztázni néhány fontos kérdést: például van-e egyéb betegsége; milyen gyógyszereket szed állandó jelleggel; mióta áll fenn a panasza; a közelmúltban volt-e valamilyen betegsége (felső légúti fertőzés vagy allergia); köthető-e valamihez a tünetek megjelenése, súlyosbodik-e valamitől (fizikai aktivitás, napszak, testhelyzet, dohányzás); milyen a köhögés minősége, jellege; vannak-e kí­sérő tünetei (gyomorégés, légzési nehézség, fogyás, mellkasi fájdalom). Ezek megbeszélése után az igényeknek megfelelően köptető és/vagy köhögéscsillapí­tó tablettát, szirupot, port vagy cseppet is tudunk ajánlani. Patikánkban megtalálhatóak a növényi eredetű köptetők (kakukkfű, borostyánlevél, lándzsás útifű) és köhögéscsillapí­tók (orvosi ziliz, izlandi zuzmó).