Sütőtök krémleves

Ha ősz, akkor sütőtök! Minden mennyiségben! Sütve, főzve, édesen és sósan!
Miért együnk sütőtököt?
Azért, mert a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyí­tó hatással bí­r. Fogyasztása szebbé varázsolja bőrünket, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően pedig ideális fogyókúrázóknak is!
A Kabay Patika őszi receptajánlata sütőtökből pedig a következő:
Isteni sütőtökkrémleves baconnel és tökmaggal
hozzávalók 4 adag készí­téséhez:

  • 500 g sütőtök
  • 100 g burgonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g bacon (szeletelt)
  • 2 ek olí­vaolaj
  • 50 ml félszáraz vagy száraz fehérbor
  • 2 db leveskocka
  • 3 ek tökmag
  • 150 ml főzőtejszí­n
  • só, bors í­zlés szerint
  • szerecsendió í­zlés szerint (lehetőleg frissen őrölt)
  • 1 l ví­z (forró)

Hámozzuk meg a tököt, magjait távolí­tsuk el és a húsát kockázzuk fel. A burgonyát is megtisztí­tjuk, felkockázzuk. Ezután a szalonnát vékony csí­kokra vágjuk, a hagymákat is megtisztí­tjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
Az olajat felforrósí­tjuk, belerakjuk a szalonnát és a vöröshagymát, majd megpirí­tjuk, és zsí­rpapí­rra rakjuk. Az olajba tegyük bele a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. í–ntsük bele a bort, majd nagy lángon pirí­tsuk az ételt kb. 2 percig. Ha megvagyunk, öntsük fel 1 l forró ví­zzel, dobjuk bele a zöldségkockát, és főzzük puhára. Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül pirí­tsuk meg.
A levest botmixerrel pürésí­tsük, adjuk hozzá a tejszí­nt, és forraljuk össze. ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk. Frissen reszelt szerecsendióval illatosí­tsuk. Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirí­tott tökmaggal.
Jó étvágyat kí­ván a Kabay Patika!

További szolgáltatások