Trendi gyümölcsök vagy tényleg csodaszerek?

Napjainkban számos különleges névvel találkozunk, ha vitamindús szupertáplálékokat keresünk a piacon. Vajon ezek a növények tényleg csodaszerek vagy jól átgondolt marketing stratégia termékei? A Kabay Patika utánajárt a kérdésnek, összeszedtük a fontos tudnivalókat ezekről a növényekről. Mini cikk sorozatunk első felvonásaként bemutatjuk a goji bogyót:

Számos kutatással találkozhatunk, mely említi a goji bogyó magas C-vitamin tartalmát. Jótékony hatásai között sorolják fel a kognitív képességek és a látás javítását, immunmoduláló valamint antidiabetikus hatását. A goji bogyónak a kínai orvoslásban is figyelemre méltó története van.
Számos felhasználási módját ismerjük, hiszen nyers formában elrágcsálható, szárított bogyóként vízbe áztatva teába, müzlivel, turmixokhoz, de akár főzve is fogyasztják különböző kásákkal, használják alkoholos italokhoz és gyógyszerek készítéséhez is.
Fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. Egyes tanulmányok szerint a már említett hatások mellett a goji pozitívan hat a közérzetre, segíti a nyugalmat, jobb sportteljesítményt tesz lehetővé, javítja az alvás minőségét, és segít a fogyásban.
A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz.
A goji egyes hatóanyagai zsírban is oldódnak, így nagyon értékes bioaktív anyagokat tartalmazó termékek készíthetők belőle.
Ugyanakkor nem tisztázott, hogy a goji bogyó bármivel is jobb-e, mint más típusú bogyók, vagy ha goji bogyóból készült táplálékkiegészítők hatása meghaladja-e a jelenleg használt természetes készítményekét.
A goji bogyónak néhány mellékhatása is lehet, mert kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például vérhígítókkal, diabétesz elleni és vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel. Így a bogyó fogyasztása előtt, mindenképpen érdemes beszélni a kezelőorvossal.

Kabay Patika

További szolgáltatások