Utazás

A megfelelő útipatika összeállí­tásánál figyelembe kell venni az utazó nemét, életkorát, alapbetegségeit, és magát az úticélt is, hiszen nem mindegy, hogy az ember a Föld mely pontjára szeretne eljutni.
Már az utazás előtt 2-3 hónappal érdemes utánajárni, hogy az adott területen milyen veszélyes kórokozók, állatok, rovarok, stb. élnek. Ezekről pontos információkat az Országos Epidemiológiai Központ honlapjáról (www.oek.hu) gyűjthetünk. Egy-egy kontinens régiójára kattintva megtudhatjuk, hogy az adott földrészen kell-e tartani í­zeltlábúak okozta (pl. malária, Lyme-kór, kullancs-encephalitis); étel és ví­z eredetű (pl. salmonella, hepatitis A, hastí­fusz); vagy egyéb fertőző megbetegedéstől (pl. pestis, hepatitis B, veszettség, diftéria, HIV/AIDS, kolera). Emellett a honlap „jó tanácsokat“ ad, hogy a nyaralás előtt és alatt mire kell fokozottan odafigyelni (pl. malária profilaxis, megfelelő vényvédelem biztosí­tása, hasmenések elkerülése, stb.); illetve tájékoztat a kötelező és az ajánlott védőoltások listájáról.
Néha előfordul, hogy pont nyaralás alatt betegszik meg az ember. Az idegen helyen fellépő kommunikációs nehézségek, ismeretlen terep, és az eltérő szokások miatt érdemes minden helyzetre felkészülni, ehhez pedig egy jól felszerelt útipatika szükséges. (Megjegyezném, hogy súlyos esetekben nélkülözhetetlenné válhat az orvosi segí­tség. így még indulás előtt érdemes felderí­teni a helyi gyógyszertárat, rendelőt és kórházat az utazási iroda vagy a szállást biztosí­tó hely megkérdezésével, esetleg internet segí­tségével.)
íme egy általános lista néhány példával, hogy milyen gyógyszereket ajánlunk a hozzánk betérő, utazás előtt álló emberek útipatikájába:
megfázás tüneteit enyhí­tő komplex gyógyszerek (pl. Neo Citran por, Aspirin Komplex por, Nurofen Cold and Flu tabletta, Coldrex tabletta);
láz- és fájdalomcsillapí­tó (pl. Advil Ultra Forte lágy kapszula, Rubophen tabletta);
hasfogó (pl. Carbo activatus tabletta, Lopedium kapszula);
hasmenést gátló mikroorganizmus (pl. Enterol kapszula);
hányinger-, hányáscsillapí­tó (pl. Daedalon tabletta, Béres B6 vitamin tabletta);
rehidráló por (pl. Sodioral por, ORS por);
ví­zfertőtlení­tő tabletta (pl. Neomagnol tabletta);
antihisztamin (pl. Cetirizin Hexal tabletta, Allegra tabletta);
allergia tüneti kezelésére kalcium-pezsgőtabletta (pl. Calcium Sandoz pezsgőtabletta);
emésztést elősegí­tő készí­tmény (pl. Bila-Git filmtabletta);
antacidum (pl. Gaviscon tabletta);
görcsoldó (pl. No-Spa tabletta);
fényvédő, naptej (pl. Daylong extreme SPF 50);
napozás utáni készí­tmény (pl. Irix spray, Panthenol spray);
szúnyogriasztó (pl. Ultrathon szúnyog-, és kullancsriasztó spray);
szúnyogcsí­pés utáni gél (pl. Fenistil gél, Dapis gél);
sebfertőtlení­tő (pl. Octenisept spray);
sebfedő (ragtapasz, steril gézlap, mullpólya);
kézfertőtlení­tő (pl. Bradogél);
energia szelet (főleg intenzí­v sportolás, sí­elés alkalmával szoktuk megemlí­teni, hogy szükség lehet rá).
Ezek mellet természetesen nem szabad megfeledkezni az állandóan szedett gyógyszerekről (pl. fogamzásgátló-, vérnyomáscsökkentő-, vércukorszint csökkentő tabletta, stb.). Indulás előtt ellenőrizni kell, hogy ezek mennyisége elegendő lesz-e a nyaralás végéig.