... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Újévi diéta

Az óév végén általában mindenki visszapillant, hogy mit csinált volna másképp, vagy kellett volna másképp csinálnia az adott évben, és az új év kezdetén a legtöbb ember a pillanat hevében fogadalmat tesz. Pl.: leszokom a dohányzásról, idén végre tényleg lefogyok, életmódot váltok, rendbe hozom a pénzügyeimet, több időt töltök a családommal, stb.. Ezek közül a fogadalmak közül általában a fogyás és az életmódváltás szokott a „legnépszerűbb” lenni.

Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos úgy véli, a fogyásra vonatkozó fogadalmak sikertelenségének leggyakoribb oka legtöbbször a komoly motiváció hiánya, a rossz módszerválasztás, a nem megfelelő szemléletmód és a hiányos önkontroll. „A statisztikák szerint az újévi fogadalmak 65-70%-át már az első 10-12 napon feladják, további 10-15% egy hónapon belül bukik bele a fogadalmába. Hosszú távon, egy éven túl a fogyás tekintetében 5-6% tart ki a fogadalma mellett!”– fogalmazta meg a szakorvos.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az alábbi 5 lépést javasolja, mely segít megvalósítani fogadalmainkat: 

  1. Először is fontos tisztázni saját magunkkal, hogy valóban szeretnénk-e a változást, vagy csak a külvilágnak szeretnénk megfelelni?

  2. Ha a motiváció valós, akkor reális és konkrét célokat kell megfogalmazni. Ahelyett, hogy „Nyárra le fogok fogyni!” inkább mondjuk azt, hogy „Minden héten fél kilót fogyni fogok, hogy jobban érezzem magamat a bőrömben!” vagy „Odafigyelek az étkezésemre, minden reggel reggelizni, és hetente háromszor mozogni fogok!”.

  3. Gyűjtsük össze azokat az elhatározásainkat, amelyek lépésről-lépésre segíthetnek elérni a célunkat – például sétálok minden nap húsz percet, legalább heti négy alkalommal főzök otthon – és tegyük ki a listát egy jól látható helyre, hogy minden nap emlékeztessük rá magunkat.

  4. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint fontos, hogy fogyasszunk naponta 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget, legalább egyszer teljes értékű gabonafélét, fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, és hetente legalább egyszer halat. Minden főétkezésünk tartalmazzon teljes értékű fehérjét (húst, halat, tejet, tejterméket vagy tojást). Táplálkozzunk rendszeresen, napi 3-5 alkalommal, és gondoskodjunk a bőséges folyadékbevitelről (elsősorban ivóvíz formájában). Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni étrendünk megváltoztatásával, forduljunk szakemberhez (pl. dietetikushoz), akitől tanácsot kérhetünk minden táplálkozást érintő kérdésben.

  5. Vezessük az eredményünket egy naplóban. Ha látjuk, hogy honnan indultunk és mennyit tettünk meg az előre kitűzött cél érdekében, akkor tovább maradhatunk motiváltak. Ha pedig fogytán van a lendületünk, a naplóból meríthetünk egy kis extra erőt.

 
Fogyás

Az elhízás sajnos nemcsak esztétikai kérdés, hiszen a túlsúly számos betegség kockázatát fokozza és az életminőséget is rontja. A WHO adatai szerint a világ felnőtt populációjának 35%-a, megközelítőleg 1,5 milliárd ember túlsúlyos. Hazánkban a lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

A testsúlycsökkentés receptje látszólag egyszerű: kevesebbet kell enni és többet kell mozogni. A valóság azonban ennél sokkal bonyolultabb. Vannak olyan esetek, amikor a mozgás nem jöhet szóba (pl. súlyos elhízás esetén), vagy az elhízás valamilyen betegség vagy genetikai adottság következménye. Komolyabb túlsúly esetén feltétlenül szükség van az elhízás okának orvosi kivizsgálására, ugyanis ha pl. valamilyen alapbetegség (pl. pajzsmirigy-alulműködés) okozza a súlytöbbletet, azt kezelni kell; illetve vannak olyan esetek is, amikor csak a műtét hozhat megoldást.

Ha fogyasztó hatású gyógyszer szedése indokolt, ahhoz is szükség van az orvos javaslatára, ugyanis a forgalomban lévő gyógyszerek vénykötelesek, mivel a testsúlycsökkentés eléréséhez komolyan be kell avatkozni a szervezet működésébe, és ennek lehetnek kockázatai, mellékhatásai. A fogyasztószerként forgalomba hozott gyógyszerek jellemzően a tápanyagok felszívódásának gátlásával vagy az éhségérzet csökkentésével fejtik ki hatásukat. A mai modern hatóanyagok jóval biztonságosabb fogyást tesznek lehetővé, mint a már forgalomból kivont gyógyszerek, amelyek az anyagcserét fokozták, miközben mellékhatásként emelték a vérnyomást és túlzottan megterhelték a szív- érrendszert.

A fogyasztószerek nagy részét viszont nem gyógyszerként, hanem étrend-kiegészítőként találjuk meg a piacon. Ezek általában olyan a növényeket, növényi kivonatokat tartalmaznak, amelyeket már évszázadok óta alkalmaznak fogyasztószerként a világ valamely részén. Ilyen pl.: a fügekaktusz, az ördögnyelv, a zöld kávé, a Garcinia cambogia (HCA), a keserűnarancs, vagy az L-karnitin. 

Az igazi veszélyt viszont nem a fogyasztó hatású gyógyszerek mellékhatásai, hanem az illegális készítmények jelentik. A fogyasztói igények kielégítésére ugyanis kaphatóak olyan termékek is, amelyek növényi eredetűnek tűnnek, valójában azonban hatásuk illegálisan hozzáadott szintetikus hatóanyagoknak köszönhető. Ilyen célra olyan vegyületeket szoktak alkalmazni, amelyeket korábban fogyasztószernek fejlesztettek ki, de veszélyeik (jellemzően vérnyomást emelő és a stroke kockázatát fokozó hatásuk) miatt kivontak forgalomból. Ha egy növényi eredetűként reklámozott készítmény markáns (havi több kg-os) fogyást eredményez, vagy ha komolyabb mellékhatás (izgatottság, vérnyomás-emelkedés) jelentkezik szedése során, kezdhetünk gyanakodni…

A hamisított szerek elkerülésének legjobb módja, ha a termékeket gyógyszertárban vagy ellenőrzött webshopban szerezzük be. Ha patikában vásárolunk, nemcsak a minőségben lehetünk biztosak, hanem személyre szabott tanáccsal is segítenek a sikeres fogyás elérése érdekében.

Források:

Patikánkban is számos testsúlycsökkentést támogató, növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő megtalálható. A legmegfelelőbb készítmény kiválasztásához kérje bátran munkatársaink segítségét.