... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Tudatos családtervezés

Családtervezés

Az élet csodáját és a várandósságot ünnepeljük március 25-én, a magzatgyermek világnapján. A várandósság egy különleges életszakasz, amikor a női test átalakul, hogy kilenc hónapon át képes legyen táplálni és óvni a méhében fejlődő új életet. Nagyon fontos, hogy vigyázzuk ezt az egyedülálló időszakot, mert a méhen belül megélt hatások nemcsak a magzati fejlődésre, hanem a világra jött gyermek egész életére, egészségére nézve is meghatározóak. A magzatgyermek napja alkalmából megnézzük, hogyan készülhetünk tudatosan a gyermekvállalásra, és mit tehetünk már a várandósság előtt leendő gyermekünk egészségéért, ugyanis a tudatos tervezéssel a születési rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető. A sikeres fogantatásra történő felkészülés optimális ideje legalább 3 hónap, melynek célja a fogamzás megfelelő körülményeinek megteremtése, és az embrió fokozott védelme a koraterhesség ideje alatt.

 

A fogamzásgátlás abbahagyása:

Az első lépés, hogy abba kell hagyni az addig alkalmazott hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazását. 

A fogamzásgátló tabletta, illetve a hüvelygyűrű használatát legalább 3 hónappal a kívánt fogamzás előtt fel kell függeszteni, míg a méhbe helyezett fogamzásgátló eszközt (spirált) 3-6 hónappal a fogamzást megelőzően el kell távolíttatni. A felkészülés ideje alatt érdemes más módon védekezni (pl. óvszer, hüvelyi pesszárium, hüvelykrém, hüvelytabletta, stb.).

 

Egészséges táplálkozás, illetve a káros szenvedélyek elhagyása, csökkentése:

Az egészséges étkezés a terhességet megelőző időszakban is nagyon fontos a nők és a férfiak számára egyaránt. A mediterrán étrend szerinti táplálkozás (sok zöldség, gyümölcs, hal, fehér húsok stb.), a vitamindús ételek, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, illetve a napi 2-3 liter folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása, valamint a finomított cukrok mellőzése ajánlott. Vegetáriánus vagy vegán étrend estén érdemes szakember segítségét kérni a teljes értékű vegetáriánus/vegán étrend kialakításához.

Emellett a leendő édesanya is sokat tehet a fogantatás sikeréért, ha már a babatervezés időszakában figyel a szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlására. A fejlődési rendellenességek kivédéséhez, valamint az ideg- és immunrendszer normál működéséhez elengedhetetlen a megfelelő folsavbevitel, az omega-3 zsírsavak, a magnézium, a D- és a B-vitaminok fokozott felvétele. 

 

Tudatos családtervezésnél nagyon fontos a káros szenvedélyek abbahagyása, vagy csökkentése:

  •      Dohányzás – mind a nőknél, mind a férfiaknál káros az ivarsejtek érési folyamatára, életképességükre, mozgékonyságukra és a hormontermelésre.
  •     Alkohol – a férfiaknál lassítja az ondósejtek mozgását, a nőknél többek között gátolja a progeszteron hormon termelődését, ami a terhesség megtartásáért felelős.
  •       A kávé vagy koffein – fogyasztását csökkenteni kell a nőknek is és a férfiaknak egyaránt, napi 1-2 csésze mennyiségre.
  •     Gyógyszerek – ha egy adott alapbetegségből kifolyólag rendszeresen gyógyszert kell szedni, meg kell beszélni a nőgyógyásszal és a gondozó szakorvossal, hogy továbbra is alkalmazhatóak-e és hogyan.
  •       Drogok – a drogfogyasztást már jóval előbb abba kell hagyni, mint a felkészülés 3 hónapja.

 

A leendő édesanya és édesapa genetikai alkalmassága:

A családtervező pár genetikai hátterének vizsgálata segít abban, hogy már a fogantatás előtt kiderüljön, milyen kockázattal kell számolni esetleges veleszületett, fejlődési rendellenességek kialakulásával. Ha a leendő édesanya elmúlt 35 éves, erősen ajánlott ezen a tanácsadáson részt venni.

 

A leendő édesanya egészségi és terhességi alkalmassága:

Ki kell szűrni nincs-e olyan életkortól függetlenül kialakult egészségi probléma, ami a várandósságot veszélyeztetheti. Ilyen lehet pl. a cukorbetegség; kardiológiai, onkológiai, vérképzéssel kapcsolatos betegségek; pajzsmirigy rendellenességek; PCOS (policisztás ovárium szindróma); túlsúly, stb. Ennek kiderítésében a háziorvos tud segíteni, illetve szükség esetén a megfelelő szakorvoshoz tud irányítani. 

Mindezek mellett nőgyógyászati hüvelyi vizsgálatot is érdemes végeztetni, ahol a méhnyakrákot, illetve a különböző szexuális úton terjedő fertőző betegségeket szűrik ki. Ezek felismerése és kiküszöbölése nagyon fontos, mivel a meddőség egyik gyakori oka lehet valamilyen fertőzés fennállása, valamint a terhesség alatt a magzati fertőződés is gyakran előfordul.

 

Bizonyos életveszélyes állapotok kiszűrése a leendő édesanyáknál:

Ez egy olyan szűrővizsgálat, mellyel meg lehet állapítani, hogy átesett-e a leendő édesanya olyan fertőző betegségeken, melyek a várandósság alatt magzatkárosító hatással bírnak.  Ilyen pl. a rubeola, bárányhimlő vagy a toxoplazma fertőzés. Ezek ellen létezik védőoltás, és ha nem esett át valamelyik betegségen, akkor itt még védőoltással megelőzhető, hogy ezekkel az ágensekkel a várandósság alatt megfertőződjön.

 

A leendő édesapa biológiai alkalmassága:

Egyre több kutatás igazolja, hogy a fogantatás sikerében, illetve a magzat egészséges fejlődésében az apa egészsége, életmódja és étrendje közel ugyanolyan fontos, mint az anyáé. A hímivarsejtek zavartalan termelődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű antioxidáns és mikrotápanyag, mint az E-vitamin, cink, szelén, a folsav, a glutation és egyes aminosavak, esszenciális zsírok bevitele. Abban az esetben, ha valaki rendelkezik némi túlsúllyal, akkor érdemes fogyókúrába kezdenie, mert a felhalmozott felesleg csökkentheti a tesztoszteron termelését, ami pedig hatással van a hímivarsejtek mennyiségére is. 

Az édesapa nemzőképességét andrológiai szakrendelésen, mikroszkópos ondóvizsgálattal szokták ellenőrizni. Sajnos az elmúlt évtizedekben jelentősen romlott a férfiak nemző képessége, azaz az ondósejtek száma nagyon lecsökkent. Az ondósejtek vagy spermiumok számának növelését elősegíti, ha nem hordanak a férfiak szoros alsónadrágot, ha kerülik a forró fürdőt és a szaunázást, illetve a már fentebb említett „káros szenvedélyeket” elhagyják. Érdemes még egy általános labor vizsgálatot is elvégezni, ahova a háziorvos tud adni beutalót.

 

Speciális, szülést elősegítő mozgásforma:

A rendszeres, jól megválasztott mozgásforma (pl. jóga, úszás, Tai-chi, séta, könnyű aerobik) segít felkészíteni az izmokat, ízületeket a várandóssággal járó fokozódó súlytöbbletre, a szülés fizikai megterhelésére, a jó légzéstechnikára, illetve a lábak keringésének javítására.

 

Pszichoszexuális és pszichés alkalmasság:

Ha a szexuális élet során valamiféle probléma merül fel a nő vagy akár a férfi részéről (pl. korai magömlés, orgazmus hiánya stb.) akkor érdemes szexuálpszichológus segítségét kérni.

 

A fogamzás optimális elérése – az együttlét időzítése, illetve a terhesség korai felismerése:

Hogy a fogamzás optimális legyen, fontos a fogamzás legmegfelelőbb napjának ismerete, ugyanis érdemes erre a napra időzíteni az együttlétet. Ajánlott az ezt megelőző 2 napban tartózkodni a szexuális együttléttől, mivel így sűrűbb lesz az ondóváladékban az ondósejtek száma.

Az ovuláció azt a folyamatot jelöli, amikor minden menstruációs ciklus során egyszer a hormonális változások hatására a petefészekből kiszabadul egy petesejt. Az ovuláció általában 12-16 nappal a következő menstruáció kezdete előtt történik. A petesejteket a petefészkek tartalmazzák. Minden menstruációs ciklus első felében az egyik petesejt elkezd növekedni és megérik. Ahogy közeledik az ovuláció ideje, a szervezet ösztrogént kezd el termelni, amelynek hatására a méh nyálkahártyája megvastagodik, így a spermiumok számára befogadó környezetet hoz létre. A magas ösztrogén szint egy másik hormon, a luteinizáló hormon (LH) szintjének gyors emelkedését eredményezi. Az LH-csúcs az érett petesejt kiszabadulását okozza a petefészekből – ezt nevezzük ovulációnak. Az ovuláció általában 24-36 órával az LH-csúcs után történik, melyet ovulációs teszt segítségével vizeletből ki lehet mutatni. Ezért lehet az LH-csúcs alapján a „termékenység csúcsára” következtetni. A petesejtet csak legfeljebb 24 órával az ovuláció után lehet megtermékenyíteni. 

 

A fogamzó képességnek jól észlelhető fizikai jelei is vannak:

  •      Az ébredési testhőmérséklet – a nők alap testhőmérséklete az ovuláció kezdetekor megemelkedik kb. 0,5 Celsius fokkal. Speciális, ovulációs hőmérővel a legkönnyebb elvégezni ennek mérését.
  •    A méhnyak folyadék – a peteérés során a petefészek hormonjai hatással vannak a méhnyaknyák minőségére és mennyiségére. Az ovuláció előtt és alatt olyan lesz, mint a nyers tojásfehérje: híg, nyúlós, áttetsző, a mennyisége pedig megnő.
  •    A méhnyak helyzete – a méhnyak helyzetének változása alapján mutatja meg a termékeny napok kezdetét.

 

Ha a fogamzás sikeres, akkor már pár hét múlva észlelhető a terhesség egyik korai jele – a menstruáció kimaradása. A magzat védelme szempontjából, fontos ezt hamar felismerni, mert a fejlődési rendellenességek döntő többsége a magzati élet 3. és 8. hete között alakul ki.

Források:

https://www.babanet.hu/gyermekvallalas/marcius-25-e-a-magzatgyermek-vilagnapja/

https://czeizelvitamin.hu/mar-tervezitek/dr-czeizel-tanacsai-tudatos-tervezeshez/

https://czeizelvitamin.hu/tanacsok-babatervezeshez/fogantatas-tanacsok-ferfiaknak

https://hu.clearblue.com/ovulacio/mi-az-az-ovulacio