... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

csípésmentes nyaralás

szúnyogcsípés

A gondtalan nyáresti kikapcsolódást képes megkeseríteni az a döngicsélés, amely egy fejünk körül köröző szúnyog táplálkozási szándékának egyértelmű előjele. A szúnyogok és a többi vérszívó nem az emberek bosszantására szívja a vért, hanem saját túlélésük érdekében. A szúrás során olyan anyagot fecskendeznek a bőrbe, ami a vérszívás hatékonyságát javítva helyi vérbőséget okoz – az áldozatnak pedig viszketést. De van ennél rosszabb is: a vérszívók betegségeket is terjeszthetnek, ráadásul a klímaváltozás miatt hazánkban megjelenő új fajok nálunk korábban nem ismert betegségek megjelenéséhez vezethetnek.

Védekezés eszközei

Ezzel párhuzamosan a védekezés eszközei fogyatkoznak. Lakott vízparti területeken központilag irtják őket, és erre évtizedeken át a légi permetezést alkalmazták. Az Európai Unióban igyekeznek visszaszorítani a légi permetezést, mivel az alkalmazott szerek, bár az ember számára nem veszélyesek, a rovarokat válogatás nélkül pusztítják. A permetezés következtében elpusztuló rovaroknak csak 1%-a szúnyog, így ez a típusú irtás kifejezetten káros az élővilágra.

A kémiai – azaz a permetezéses – szúnyogirtás visszaszorításával egyre nagyobb szerepet kap a fizikai védekezés: a szúnyoghálók alkalmazása, a szúnyogok szaporodásának helyet adó tócsák, állóvizek megszüntetése a lakókörnyezetben. A fizikai szúnyogriasztás megkérdőjelezhető hatásosságú módját jelentik az ultrahangos riasztók, ugyanis a rovarok egy része számára (sajnos) egyáltalán nem riasztó a hangjuk. Hasonló a helyzet az UV-fényt kibocsájtó, a rovarokat áramütéssel pusztító lámpákkal: a szúnyogok egy része inkább az embere száll, mint a lámpára, amely ráadásul nagyon sok ártalmatlan rovart is megöl.

A jövő szúnyogirtási módszere valószínűleg a biológiai védekezés, amely során a szúnyoglárvák elpusztítására az ember számára ártalmatlan talajlakó baktériumok fehérjéit alkalmazzák. Ez azonban házilag nem kivitelezhető; a biológiai védekezés állami, önkormányzati feladat.

Szúnyogriasztószer

A szúnyogok elleni védekezést saját kezünkbe is vehetjük, hiszen közel 200 engedélyezett riasztószer van forgalomban. Ezek között vannak a testen vagy ruházaton személyes védelemre alkalmazandó permetek, gélek, stiftek és habok, valamint helyiségek védelmére riasztóként vagy irtószerként alkalmazható párologtatott folyadékok, lapok, olajok, izzó-égő rudak és spirálok. Az engedélyezett készítmények mindegyike biztonságos – és ami nem mellékes: hatásosságuk is igazolt.

A termékek hatóanyagainak zöme olyan szintetikus vegyület, amelyek 2-9 órán át képesek távol tartani a rovarokat. A leggyakoribb hatóanyagok a dietil-toluamid (DEET) és a pikaridin. A védettség ideje és az alkalmazás alsó életkori határa termékenként eltér, erre figyelni kell vásárlásnál. Az etil-butil-acetil-aminopropionát (IR3535) nem irritáló, a környezetben gyorsan lebomló hatóanyag, az ezt tartalmazó termékek már akár 1 éves kortól alkalmazhatóak. Egyes termékek különböző illóolajakat tartalmaznak. Az eukaliptusz (Eucalyptus citriodora) olaját vagy a belőle kinyert hatóanyagot (citriodiolt) tartalmazó termékek egy része már 3 hónapos kortól alkalmazható. Bár a legtöbb terméken nem említik a várandósságot, mint az alkalmazás ellenjavallatát, terhesség esetén is célszerű az enyhébb hatású (csecsemők, kisgyermekek számára ajánlott) szerek közül választani.

Az engedélyezett termékeken kívül számos olyan is kapható, amelynek hatásossága és biztonságossága bizonytalan. Ide tartoznak a hipermarketekben, barkácsáruházakban, webshopokban kapható szúnyogriasztó gyertyák, szúnyogriasztó karkötők, testmatricák. Ezek ugyan általában tartalmaznak valamilyen illatos anyagot (illóolajat), ám engedély hiányában megbízhatóságuk kétséges. Ha nem szeretnénk bosszankodni a hatástalanságon vagy a bizonytalan eredetű termék által kiváltott bőrirritáción, válasszunk az engedélyezett termékek közül – s ha kérdés adódik, kérjük gyógyszerészünk segítségét!

Dr. Csupor Dezső