... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Fényvédelem kívül-belül

Naptejet fogó hölgy

A fényvédelem nyáron, intenzív napsütésben elengedhetetlen – ebben a szakemberek részéről teljes az egyetértés. A napsugárzás hatására pozitív folyamatok is beindulnak, ezek közül a legfontosabb a D-vitamin képződése. Ez az előny azonban nem olyan jelentős, hogy vállaljuk a leégés kockázatát, ugyanis hosszú távon a túlzása vitt napozás gyorsítsa a bőr öregedését és fokozza a bőrrák kockázatát.

A túlzott napozás rövid távon gyulladást (leégést) okoz a bőrben, majd a bőr barnulással próbál alkalmazkodni. A barnulást a bőrben képződő festékanyag, a melanin okozza. A napsütés hatására egyéb anyagok, köztük ún. szabad gyökök is képződnek a bőrben, ezek indítják el a fény okozta károsodást. A káros hatások (pl. a bőr öregedése és a daganatkockázat) nem mindig láthatók azonnal. A megfelelő fényvédő faktorral rendelkező, széles spektrumú fényvédő krém használata segíthet az ilyen típusú károsodások minimalizálásában is.

Hogyan működnek a fényvédő termékek?

A bőrön alkalmazható fényvédő termékeknek két nagy csoportja van. A kémiai alapú fényvédők elnyelik az ultraibolya (UV) sugarakat, és ártalmatlan hullámhosszú fénnyé alakítják. A fizikai fényvédők viszont visszaverik és szétszórják az UV-sugarakat a bőrről.

Akár kémiai, akár fizikai fényvédelmet alkalmazunk, fontos, hogy olyan fényvédőt keressünk, amely széles spektrumú, vagyis az UV-sugarak mindkét típusa (UV-A és UV-B) ellen is véd. Az UV-A-sugarak hosszabb hullámhosszúak, és bőrkárosodást, többek között ráncosodást okozhatnak. Az UV-B-sugarak rövidebb hullámhosszúak, ezek okozzák az égési sérüléseket, és növelik a bőrrák kockázatát. Ha vízparton védenénk magunkat, fontos szempont, hogy vízálló naptejet alkalmazzunk.

Fontos megjegyezni, hogy a napvédő krémek, sprayk nem pajzsként, hanem szűrőként működnek: nem tudják 100%-ban visszaverni, elnyelni a napsugarakat. A szűrés hatékonyságát, azaz a fényvédelem mértékét az ún. faktorszámmal (SPF, sun protection factor, magyarul napvédelmi faktor) jellemzik. Minél nagyobb a faktorszám, annál hosszabb időt tölthetünk a napon a leégés veszélye nélkül.

Mennyi ideig vagyunk biztonságban?

A faktorszám elvileg azt jelenti, hogy hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk napon biztonságban a fényvédelem nélküli időhöz képest. A magas faktorszámú termékek hamis biztonságérzetet adhatnak, mert ha csak a faktorszámból indulunk ki, azt is gondolhatnánk, a védelem egész napra kitart. Bár igaz, hogy minél magasabb a faktorszám, annál erősebb a védelem, a magas faktorszámú naptejek is lemosódnak strandolás során. A várt védelem akkor biztosítható, ha kb. két óránként újra lekenjük magunkat.

A fényvédő termék kiválasztásánál fontos, hogy milyen bőrtípust kezelünk. Nagyon világos és érzékeny bőrűeknek indokolt a magas (pl. 50) SPF-értékű, normál bőr esetén elegendő lehet a 15-30-as faktorszám. A Skin Cancer Foundation szerint a 15 SPF-értékű fényvédők használata akár 50 százalékkal is csökkentheti a melanóma kockázatát.

A fényvédő krémek használata nemcsak strandolás vagy városnézés, hanem hétköznapi tevékenységek esetén is indokolt (autóvezetés, munkába járás, játszóterezés). Megfelelő védekezés nélkül a látszólag rövid ideig tartó fényterhelések is összeadódhatnak, károsíthatják a bőrt. A 11 és 15 óra közötti időszakot még fényvédelemmel sem célszerű napon tölteni. Enyhén felhős időben is le lehet égni: előfordulhat, hogy a vékonyabb felhőréteg az UV-sugárzás 90%-át átengedi.


A védelem fokozható

A fényvédőket nem alkalmazhatjuk a testünk teljes felszínén, gondoljunk csak a fejbőr és a szem védelmére. A naptejek fontos kiegészítője tehát a kalap és a napszemüveg. És amit talán kevesen tudnak: a fényvédelem mértéke szájon át is fokozható.

Vannak olyan anyagok, amelyek elfogyasztásuk után feldúsulnak a bőrben és védik azt a leégéstől és a fény okozta hosszú távú károsodástól. Az antioxidáns hatású anyagok (pl. E-vitamin, cink, lutein, zeaxantin, béta-karotin, likopin, Q10 koenzim) semlegesítik az UV-sugarak hatására képződő szabad gyököket, így lassítva a bőr öregedését. És vannak olyan összetevők is, amelyek hatása ezen is túlmutat: ilyen a Polypodium leucotomos nevű trópusi páfrány, amelynek kivonata gyulladáscsökentő hatású, lassítja a bőr rugalmasságát biztosító anyagok lebomlását, és mérsékli a napsütés hatására kialakuló leégést.

Dr. Csupor Dezső