... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Dohányzás

Az egészséget veszélyeztető magatartásformák közül az egyik legelterjedtebb a dohányzás, mely már a magzati kortól kezdve az élet minden szakaszában negatív hatást gyakorol a szervezetre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a légcső-, hörgő-, illetve tüdőrák okozta halálozások 85%- áért, az ischaemiás szívbetegség miatti halálozások 16%-áért felelős.

A megbetegedések és a halálozások kockázati tényezői közül a dohányzás a leginkább megelőzhető, abbahagyásának pozitív hatásai mind rövid, mind hosszú távon jelentkeznek. A dohányzás egészségkárosító hatásainak nemcsak a dohányosok, hanem a környezetük (ún. passzív dohányos) is ki van téve.

Dohányzás miatt kezelt betegek aránya diagnózis csoportok szerint (2010)

Dohányzás miatt kezelt betegek aránya diagnózis csoportok szerint (2010)

Dohányzásnak tulajdonítható halálozások aránya diagnózis csoportok szerint (2010)

Dohányzásnak tulajdonítható halálozások aránya diagnózis csoportok szerint (2010)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban 2019-ben minden harmadik férfi és minden negyedik nő dohányzott. Mindkét nem esetében a 18–34 évesek között volt a legnagyobb az arányuk, míg a 65 évesek és annál idősebbek körében a legkisebb. Emellett a nemdohányzók huszada napi szinten volt kitéve a passzív dohányzásnak, vagyis napi szinten tartózkodott olyan helyiségben, nagyobbrészt az otthonában, ahol mások dohányoztak.

A dohányfüst több mint 4.000 kémiai anyagot tartalmaz. Az egészségkárosító hatás szempontjából fontos összetevői a nikotin, a szénmonoxid, és a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), de ezen kívül nitritek, furánok, dohánykátrány, ciánhidrogén, stb. találhatók meg benne.

A nikotin erős méreg: már 40 mg-nyi anyag néhány perc alatt halált okoz. Egy szál cigaretta elszívásával átlagosan 1 mg-nyi nikotin jut a szervezetbe. Mind a központi, mind a perifériás idegrendszerre hat, befolyásolja a keringési-, a mozgás- és az endokrin rendszert is. 

Fokozza a koncentrációképességet, javítja a hangulatot, figyelemfokozó hatású, erősíti a memóriát. A magasabb nikotin szintnek stressz szituációban szorongásoldó, relaxációt fokozó hatása van. Az imént felsorolt hatásai miatt a dohányzás során kialakult függőségért elsősorban ez a vegyület a felelős, de a többi alkotóelemnek is szerepet tulajdonítanak.

A szénmonoxid a füst egyik leglényegesebb összetevője, melynek affinitása (kötődése) a vérben található haemoglobin molekulákhoz 300-szor nagyobb, mint az oxigéné. Emiatt a dohányosokban a vér haemoglobin molekuláinak egy része állandóan karboxihaemoglobin (szénmonoxidhoz kötött) formában van jelen, és így romlik a szövetek oxigénellátása, mely elsősorban az idegrendszer és a szívizom oxigénhiányához vezet. A szénmonoxid a szívizom pumpafunkcióját is gátolja, rontja a szellemi teljesítőképességet, a koncentráló képességet, megnyújtja a reflexidőt. Károsítja a vérerek belső falát alkotó endothel sejteket is, melynek következtében fokozódik a thrombotikus események kialakulásának esélye.

A dohányzás rákkeltő hatását elsősorban a füstben kimutatható, jól ismert humán karcinogén hatású PAH tartalomra vezetik vissza, de a nitrozált alkaloidoknak is jelentőséget tulajdonítanak. A kémiai rákkeltők a füsttel a szájüregbe, a légutakba, a tüdőbe, majd a véráramba jutnak, ezáltal gyakorlatilag az egész szervezetet elárasztják.

A dohányfüsttel belélegzett apró koromszemcsék a légutak teljes hosszában lerakódnak. A különböző ingerlő anyagok bénítják a csillószőröket, károsítják a légutak nyálkahártyáját, váladék szaporodik fel, amelytől köhögéssel lehet megszabadulni.

A dohányzás a szervezet anyagcsere folyamatait (lipidanyagcsere zavar), a vitamin- és ásványianyag-háztartást, a hormonok és enzimek működését is befolyásolja.

A passzív dohányos az a nem dohányzó személy, aki a dohányosok által a zárt környezetbe juttatott, ún. mellékfüst által exponálódik. Mennyiségileg kevesebb, minőségileg más összetételű égéstermékek hatásainak vannak kitéve. A passzív dohányos felnőttek leggyakoribb panaszai a kötőhártya gyulladás, a fejfájás, a gyakori köhögés és tüsszentés.

A dohányzó szülők gyermekei között magasabb a mandulagyulladás, a középfülgyulladás, a tüdőgyulladás és a krónikus bronchitis előfordulása, mint a nemdohányzó környezetben felnövekvők körében.

A terhes nők aktív, illetve passzív dohányzásának magzatkárosító hatása ma már bizonyított. Szerepe van a spontán vetélések kialakulásában, de a gyermek születési tömegét is negatívan befolyásolja, emellett a csecsemők fejlődése mind fizikálisan, mind intellektuálisan lassúbb ütemű, gyakoribbak körükben a viselkedésbeli zavarok is.

A dohányzásról való leszokás első lépése az elhatározás, majd ezt követően egy leszokási terv kidolgozása. Ennek keretében szükség lehet az életmód megváltoztatására, a stressz kerülésére, új szokások, hobbik (pl. sport) bevezetésére. A leszokási terv része lehet a nikotin pótlása tapaszokkal, rágógumival, mivel komoly függőség esetén az azonnali megvonás nagy megterhelést jelent, és veszélyezteti a leszokás sikerét. A nikotinpótló termékek a gyógyszertárakban kaphatóak, és az ott dolgozó szakemberek nemcsak az alkalmazással, hanem a leszokással kapcsolatos egyéb kérdésekre is választ tudnak adni.

 

Források:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/dohanyzas_2019/dohanyzas_2019.pdf

Népegészségtan (Szerkesztette: Nagymajtényi László) 2. javított kiadás, JatePress Szeged 2008: 226-227. oldal

Dr. Csupor Dezső: E-cigaretta – segít-e a leszokásban?

https://semmelweis.hu/nepegeszsegtan/files/2019/03/1819_GYTKgy07_dohanyzas.pdf

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük