... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Anyatej

Hogyan fokozható az anyatej-elválasztás?

Az újszülöttek és csecsemők számára az anyatej nemcsak optimális tápanyagforrás, hanem az immunrendszert is támogatja. Az élet első szakaszában a kizárólagos szoptatás, később a kiegészítő anyatejes táplálás számos, egész életen át tartó egészségügyi előnnyel jár az anya és a gyermek számára. A szoptatás szoros kapcsolatot és kötődést alakít ki az anya és a csecsemő között, valamint segítheti az optimális testsúly visszanyerését szülés után, továbbá a szoptató nők körében alacsonyabb a melldaganatok kockázata is.

Kizárólagos és kiegészítő szoptatás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az élet első 6 hónapjában a kizárólagos szoptatást, a kiegészítő szoptatást pedig legalább 2 évig ajánlja. Ennek ellenére az anyatejes táplálást nemcsak társadalmi, pszichológiai és fiziológiai nehézségek, hanem esetenként az elégtelen mennyiségű anyatej-elválasztás is nehezíti. Az Egyesült Államokban a csecsemők kevesebb mint fele kap anyatejet 6 hónapos korában, és csak körülbelül negyedüket szoptatják egyévesen.

Információszerzés a szoptatásról

A sikeres szoptatás alapfeltétele, hogy az édesanya megfelelően informált legyen. Korábban, amikor több generáció élt együtt, a tapasztalt nőrokonok segítettek a szoptatás elsajátításában, a tejtermelés fokozásában és a felmerülő problémák megoldásában. Napjainkban a védőnői szolgálaton kívül a szoptatási tanácsadóktól kérhető információ. A Szoptatásért Magyar Egyesület képzett önkéntes tanácsadói telefonon és e-mailben ingyenesen segítenek a hozzájuk fordulóknak, de az Egyesület honlapján (www.szoptatasert.hu) megtalálható hasznos információk önmagukban is komoly támogatást jelenthetnek.

A tejtermelés késleltetett megindulása

Az egyre magasabb életkorra kitolódó gyermekvállalás, a császármetszés, a hosszú és stresszes vajúdás nehezíti a szoptatás megkezdését. Ennek egyik fő oka a tejtermelés késleltetett megindulása, ami a nők 20-30%-át érinti. Ha a tejtermelés késve indul be, nagyobb az esélye annak, hogy idő előtt abbahagyják a szoptatást. Az alacsony tejtermelés oka lehet a kis mellméret, a szülés alatti fájdalomcsillapító-használat, valamint az alkoholfogyasztás és az elhízás is. Utóbbi két tényező gátolja a tejtermeléshez szükséges prolaktin előállítását a szervezetben.

Tejelválasztás fokozása

Szerencsés esetben az elégtelen anyatej-elválasztást tapasztaló nők szoptatási tanácsadóhoz fordulnak, és ez gyakran megoldja a szoptatási problémákat. A tejelválasztás fokozására sokan gyógyteákat, étrend-kiegészítőket is alkalmaznak. Az anyatejtermelés fokozására alkalmazott növényekkel kapcsolatos legfőbb követelmény, hogy teljesen biztonságosak legyenek a csecsemő számára. A hatásosság bizonyításának igénye ehhez képest másodrendű – de az is igaz, hogy a legtöbb, ilyen célra használt növény hatásosságát sokkal inkább a tapasztalat, mint modern klinikai vizsgálatok támasztják alá. Különböző internetes oldalakon számtalan gyógynövényt ajánlanak az anyatej-elválasztás elősegítésére, azonban a szakmai szempontokat is figyelembe véve az alábbi növényeket tartalmazó termékek alkalmazása lehet javasolt:

Gyógyteaként hazánkban az édeskömény és az ánizs használatának van nagy hagyománya. A máriatövis és a görögszéna kivonatát jellemzően kapszulaként alkalmazzák, ezek hatásosságát a tapasztalaton kívül humán vizsgálatok is igazolják. De nemcsak az a fontos, hogy melyik növényt választjuk az anyatej-elválasztás fokozására, hanem a termék minősége is, hiszen előfordulhat, hogy a kiválasztott készítmény dózisa nem, vagy a csecsemő számára veszélyes anyagokat tartalmaz. A megfelelő, biztonságos és hatásos termékek kiválasztásában sokat segíthet a gyógyszerész szakértő tanácsa.

Dr. Csupor Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük