... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

élelmiszerek és allergia

Mi az ételallergia?

Az ételallergia hátterében az immunrendszer kóros válasza áll. A szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos élelmiszerekre – legtöbbször fehérjékre – , mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek az „idegen anyaggal” szemben. 

Előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal, vagyis legelső alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. Ez a veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, melynek eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamint) szabadít fel szervezetünkben. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből.

A leggyakrabban előforduló allergének: tojásfehérje, tehéntej, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, dió, szójabab, paradicsom, sárgarépa, burgonya, eper, narancs, alma, banán, őszibarack, rákfélék, szezámmag, marhahús, kivi, zeller, mandula, mogyoró.

Hazánkban a felnőttek 1-2 %-át, a gyermekeknek pedig a 6-7 %-át érinti ez a probléma. A gyermekek ételallergiája általában felnőttkorra visszahúzódik, ugyanis a kor előrehaladtával az emésztőrendszer beérik és egyre kevésbé szívódnak fel olyan anyagok, amelyek allergiát okozhatnak.

Ételallergia tünetei

A tüneteket kiváltó ételmennyiség egyénenként változó lehet. Gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához első látásra nehezen köthető panaszokat – olyanokat, melyek más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Ételallergia során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése, melynek fajtája attól függ, hogy hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. (A hisztamin az allergiás reakciók során felszabaduló anyag, amely felelős a tünetek kialakulásáért, például a duzzanatért, viszketésért.)

 • Orr-garat részen megjelenő tünetek: orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, garatviszketés, szájzsibbadás, gégeödéma.
 • Bőrtünetek: csalánkiütés, bőrgyulladás, bőrviszketés, ekcéma.
 • Gyomor-bélrendszerben megjelenő tünetek: hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás.
 • Egész szervezetet érintő: nehézlégzés, mellkasi fájdalom, légutak duzzanata, szédülés, ájulás, anafilaxia, anafilaxiás sokk.

Legtöbbször egyszerre több szervben is, komplexen jelentkeznek a panaszok.

Az anafilaxiás sokkra jellemző:

 • légutak szűkülete – torokduzzanat (gombócérzet), a hörgők és hörgőcskék összehúzódása;
 • vérnyomáscsökkenés – (értágulat alakul ki) gyengeség, szédülés formájában jelentkezik, súlyos esetben eszméletvesztést és halált okozhat;
 • gyors pulzus – a szervezet válasza az értágulatra, amellyel ellensúlyozni próbálja a hirtelen vérnyomásesést.


Miért alakulhat ki ételallergia?

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a világon az összes allergiás megbetegedés előfordulása nő, ideértve a légutak, a bőr, vagy az emésztőrendszer allergiás megbetegedéseit. Kialakulása nagymértékben függ a környezettől és a népegészségügyi helyzettől is. Az allergiára jellemző a több génes öröklődés és a halmozott családi előfordulás. A stressz is hozzájárulhat az allergiás esetek legújabb kori szaporodásához, hiszen tartós stresszhelyzetben felborul a szervezet immunrendszere és növekedhet az allergiás reakciókra való készsége.

Tény, hogy a 21. század elejére az ipar minden területen olyan jelentős fejlődésen ment keresztül, amely sokféle és nagy mennyiségű újfajta, többségében szintetikus vagy kémiailag (esetleg genetikailag) módosított alapanyagot és terméket eredményezett. Egyre inkább növekszik a finomított, túlfinomított, „agyonfeldolgozott” élelmiszerek iránti kereslet, melyeknek jellemzője, hogy több ízfokozót, mesterséges színezéket, tartósítószert és egyéb adalékanyagot tartalmaznak. A műtrágyák, a növényvédő-szerek, valamint az állattartás során alkalmazott tápszerek és antibiotikumok egyaránt megterhelést jelentenek az emberi szervezetnek. Ez a gyors fejlődés az immunrendszer és az emberi szervezet számára követhetetlen, nincs ideje ezekhez az újdonságokhoz alkalmazkodnia, és heves reakcióval (allergiával) védekezik ellene.

Étkezésünk is egyre változatosabb, ma már sokkal könnyebb más kultúrák, akár több ezer kilométerre található földrajzi területek gasztronómiai jellegzetességeinek megismerése. Ezek az új ízek az ismeretlen alapanyagoknak és feldolgozási eljárásoknak köszönhetők, melyek a szokatlan ízvilágon túlmenően addig nem ismert keresztreakcióba léphetnek a helyileg preferált élelmiszerek összetevőivel.

Ételallergia jellemző diagnosztikai eljárásai

 • Vérvétel:

a vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzák az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét – ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

 • Alkaros bőrteszt – Prick teszt: 

a Prick teszt során összehozzák a szervezetet a kérdéses allergénnel – ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül.

 • Terheléses vizsgálat:

 a terheléses vizsgálat során a szervezetet a kérdéses étellel „terhelik”, majd megfigyelik a tüneteket. (ez több órás vizsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkeznek laboratóriumi kivonattal).

 • Kihagyásos vizsgálat: 

Kihagyatják a kérdéses élelmiszert az étkezésből – ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik.

Ételallergia kezelése

Az ételallergia kezelése a panaszt okozó étel elhagyásából áll. Mégis a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy a beteg érintkezik ilyen étellel. Ilyenkor a tünetek súlyosságának megfelelő terápiára van szükség.

 • Antihisztamin ( loratadin, cetirizin) – kivédi a hisztamin hatásait. 

A kevésbé súlyos allergiák esetén az orvos antihisztaminokat javasolhat, amit az allergénnel való találkozás után bevéve a tüneteket enyhítheti.

 • Adrenalin – súlyos légúti szűkülettel és nagyon alacsony vérnyomással járó anafilaxia esetén elsőként adrenalint kell adni vénásan. 
 • Az ellátás orvosi vagy mentős feladat. Ha a betegnek súlyos allergiája van, orvosa injekcióban adható adrenalint írhat fel számára. Ezt a gyógyszert érdemes mindig magánál tartania, hogy szükség esetén be tudja adni vagy adatni az injekciót.
 • Szteroid – súlyos anafilaxiában az adrenalin után vénásan szteroid adandó.
 •  Ha nincs közvetlen életveszély, az ellátás kezdődhet egyből a szteroiddal. Orvosi vagy mentős feladat.

Forrás:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/296/az-etelallergia-es-tunetei

https://www.allergiakozpont.hu/etelallergia#etelallergia%20tunetei

https://medicoverkorhaz.hu/blog/mi-az-etelallergia/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/4610/egyre-gyakoribb-az-etelallergia

https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/297/az-etelallergia-kezelese

 

Lordestin doboz

LORDESTIN AKUT 5 mg filmtabletta 30x 1599 Ft (53,3 Ft/db)

A Lordestin Akut filmtabletta 5 mg dezloratadint tartalmazó allergia elleni gyógyszer, mely nem okoz álmosságot. Csillapítja az allergiás nátha tüneteit felnőtteknél és 12 éves vagy ennél idősebb serdülőknél. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, a kötőhártya vérbősége és a könnyezés. Emellett csalánkiütés (allergia okozta bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható, mint pl. a viszketés és a bőrkiütés. Hatása 30 perc elteltével kezdődik, a tünetek enyhítése egy teljes napon keresztül érvényesül, ezért segíti a normális napi tevékenységet és az alvást.

Adagolása: naponta egyszer 1 tabletta vízzel bevéve, étkezés közben vagy az étkezések közötti időben.

Telfast doboz

TELFAST 120 MG filmtabletta 30x 1638 Ft (54,6 Ft/db)

A Telfast filmtabletta 120 mg fexofenadin-hidrokloridot tartalmazó allergia elleni gyógyszer, melynek nincs álmosító mellékhatása. Enyhíti a szezonális allergiás rinitisz (szénanátha) tüneteit, így a tüsszögést, az orrviszketést, az orrfolyást és az orrdugulást, a szájpadlás- és a torokviszketést, továbbá a szem viszketését, könnyezését és égő érzését. A gyógyszer 1 órán belül kezdi enyhíteni a tüneteket, és hatása 24 órán keresztül tart.

Adagolása: felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek és serdülőknek napi 1 filmtabletta, melyet étkezés előtt, egy pohár vízzel javasolt bevenni.

Cetirizin doboz

CETIRIZIN HEXAL 10 mg filmtabletta 30x 698 Ft (23,27 Ft/db)

A Cetirizin HEXAL filmtabletta 10 mg cetirizin-dihidrokloridot tartalmazó allergia elleni gyógyszer. Felnőttek, valamint 6 éves és a feletti gyermekek és serdülők szezonális és egész éven át tartó allergiás nátha orr- és szemtüneteinek enyhítésére, valamint krónikus csalánkiütés (krónikus idiopátiás urtikária) enyhítésére alkalmazható. A gyógyszer kb. 1 órán belül kezdi enyhíteni a tüneteket. Álmosító mellékhatásával gépjárművezetés esetén érdemes számolni.

Adagolása: 6-12 éves kor közötti gyermekeknek naponta 2-szer 5 mg (naponta 2-szer fél tabletta); felnőtteknek és 12 éves kor feletti serdülők részére naponta 1-szer 10 mg (1 tabletta).

Zyrtec doboz és csepp

ZYRTEC 10 mg/ml belsőleges oldatos cseppek 20ml 1749 Ft (87,45 Ft/ml)

A Zyrtec csepp cetirizin-dihidrokloridot tartalmazó allergia elleni gyógyszer. Felnőttek, valamint 2 éves és afeletti gyermekek alábbi tüneteinek kezelésére javasolt: szezonális és egész éven át tartó allergiás nátha orr- és szemtüneteinek, valamint krónikus csalánkiütés (krónikus idiopátiás urtikária) enyhítésére.

Adagolása: Felnőttek és 12 éves kor feletti serdülők részére 20 csepp – naponta egyszer; 6 és 12 éves kor közötti gyermekeknek 10 csepp – naponta kétszer; 2 és 6 éves kor közötti gyermekek számára 5 csepp – naponta kétszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük