... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Iskolakezdés

A gyerekek immunrendszere az első 10-12 évben edződik meg, így a felső tagozatosoknál már kevesebb megbetegedésre számíthatunk, viszont a bölcsődés, óvodás és kisiskolás korosztálynak komolyabb kihívást jelenthet szeptemberben a nagyobb közösségbe való visszatérés.

A gyerekek nyáron kevésbé vannak egyszerre sok emberrel zárt térben, így amikor újra bekerülnek egy több száz fős intézménybe, immunrendszerük hirtelen többféle kórokozóval is találkozhat rövid idő alatt. Emiatt már a nyár vége felé célszerű felkészíteni szervezetüket a kihívásokra, hiszen a vitamin- és ásványianyag-raktárak feltöltődéséhez időre van szükség.

Az őszi időszakban főként az A-, C-, D- és E-vitaminokat, valamint a cinket és a szelént lehet pótolni az immunrendszer erősítéséhez, de ez nagyban függhet a gyermek korától és étkezési szokásaitól (pl. vegetáriánus, étel érzékeny, stb.) is.

Megelőzés

Elsősorban igyekezzünk minél több friss, nyers szezonális gyümölcsöt és zöldséget adni gyermekeinknek, és abból pótolni a szervezetük számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Nyár végén még széles a választék a hazai idénygyümölcsökből és zöldségekből, melyek tápanyag- és vitamintartalma jóval magasabb, mint a félig éretten leszedett, más országokból importált áruké.

Mindemellett a zöldségek és gyümölcsök rosttartalma a bélflórának is jót tesz, amit probiotikus baktériumokat tartalmazó, erjesztett ételekkel (pl. tejtermékek, savanyú káposzta) még tovább erősíthetünk. Ugyanis az immunrendszer optimális működésének egyik alappillére az egészséges bélflóra, amely a bélben található mikroorganizmusok hatékony működésén alapszik.

A probiotikumok nagyon összetetten hatnak a szervezetben. Elsősorban a bélrendszerben lévő kórokozó baktériumtörzsek megtelepedését és növekedését akadályozzák a tápanyagok gyors feldolgozásával, illetve a falósejtek aktiválásával. Mindemellett támogatják az immunreakciókért felelős sejtek szaporodását is.

Gyógynövényes kúra

A betegségekkel szembeni ellenálló-képesség fokozásában segítségünkre lehet néhány gyógynövény is, melyek az immunrendszer stimulálásával fejtik ki hatásukat, így ezeket elsősorban a fertőzéses betegségek megelőzésére alkalmazhatjuk. A növényi immunstimuláns vegyületek hatása nem-specifikus, a sejtes immunválasz fokozódását váltják ki. Ezeket kúraszerűen, járványos időszakokban, elsősorban a légúti betegségek megelőzésére lehet alkalmazni. A hatás jellegéből fakadóan ismert autoimmun betegség esetén elővigyázatosságra van szükség, mivel a kezelés súlyosbíthatja a kórképet.

Ilyen gyógynövény például:

  • Az észak-amerikaiEchinacea-fajok (kasvirág-fajok) gyökereinek alkoholos-vizes kivonata és az Európában honos Echinacea purpurea virágzatának présnedve a megfázásos betegségek, a krónikus felső légúti és húgyúti megbetegedések kiegészítő kezeléseként alkalmazható. Mivel az immunstimuláns hatása a garat nyálkahártyájának gyulladása esetén helyileg is kialakulhat, érdemes szopogató tablettaként vagy folyékony gyógyszerformában alkalmazni. Maximum 8 hétig lehet őket egyhuzamban használni. Az Echinacea nem teratogén, de terhesség és szoptatás esetén biztonságossága nem bizonyított, ezért nem ajánlatos használni.

  • A Dél-Afrikában honos Pelargonium sidoides (dél-afrikai muskátli) gyökerének kivonata akut felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, és a gyógyulás elősegítésére alkalmazható. Eddig humán vizsgálatokban akut hörghurut és mandulagyulladás esetén vizsgálták hatásosságát, melyek alapján csökkentette a betegséggel járó tüneteket, elsősorban a köhögést.

  • A kanadai gyömbér (Hydrastis canadensis) napjainkban az egyik legnépszerűbb gyógynövény az Egyesült Államokban. Az észak-amerikai indiánok légúti és emésztési panaszok kezelésére alkalmazták.

  • A fehér fagyöngyben (Viscum album) lévő lektinekről (olyan fehérjék, amelyek szénhidrát-molekulákhoz kötődnek) kimutatták, hogy stimulálja a T-limfocitákat, fokozzák a fagocitózist.

  • A bugás andrográfisz (Andrographis paniculata) az ájúrvédikus és tradicionális kínai orvoslásban emésztési és légúti panaszok enyhítésére használt növény. Több humán vizsgálat eredménye arra utal, hogy az Andrographis-kezelés enyhíti a megfázásos tüneteket, gyorsítja a gyógyulást.

A vitamin raktárak feltöltése mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nyáron az iskolai menetrendhez képest akár több órával is elcsúszhat a napi ritmus, így ajánlott már augusztus utolsó heteiben fokozatosan visszaszokni a korai keléshez és lefekvéshez, ugyanis a gyerekek szervezetét nagyon megterheli, ha ez a váltás hirtelen, egyik napról a másikra történik szeptemberben. A kielégítő pihenés az immunrendszer egészséges működését szintén segíti.

Források:

Csupor Dezső: Fitoterápia növényi szerek a gyógyászatban (232.oldal – 235. oldal)

https://www.koloknet.hu/iskola-2/igy-keszitsd-fel-gyermeked-szervezetet-az-iskolakezdesre/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük