... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Minden, amit az ALGÁRÓL tudni kell

Az alga, napjainkban egyik úttörő „superfood”-ja, mely egyre nagyobb társadalmi réteget ér el  pozitív élettani hatásaival, valamint immunerősítő, gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő tulajdonságaival. Olvasson tovább és tudja meg milyen esszenciális tápanyagokhoz, ásványi anyagokhoz juthat hozzá az egyes édesvízi vagy sósvízi algákkal.

De mégis mi az alga?

Az algák vagy más néven moszatok egyszerű szerkezetű élőlények, melyek testüket tekintve nem rendelkeznek valódi gyökérrel, szárral vagy levéllel. Ezek az ősi élőlények lehetnek egysejtűek vagy többsejtűek, azonban fontos tudni, hogy jelentős szerepet játszanak a növény- és állatvilág evolúciójában, és lényegbeli elágazási pontot képeznek az élőlények fejlődésében.

Az algák különféle élőhelyeken fordulnak elő, beleértve a tengereket, édesvízi tavakat, folyókat és nedves talajokat is. Számos típusuk létezik, melyek különböző színekben, formákban és méretekben is megtalálhatóak.

Az algák között néhány elterjedt típus:

 1. Zöld algák: Az algák ezen típusa zöld színű és a felszíni vizekben él. A fotoszintézis során klorofillt használ a fényenergia kinyeréséhez. A napjainkban egyre növekvő népszerűségnek örvendő Spirulina és a Chlorella is a zöldalgák csoportjához tartozik.
 2. Vörös algák: A vörös algák a mélyebb tengeri vizekben élnek, és sokféle típusuk létezik. Például a Nori és a Dulse is vörösalgákhoz tartozik. Ezek az algák megannyi vitaminnal (A és B vitamin), ásványi anyaggal járulnak hozzá az immunrendszer megfelelő működéséhez, mindemellett kiváló jódforrásként is megállják a helyüket a mindennapi táplálkozásban.
 3. Barna algák: A barna algák általában mélyebb vizekben találhatóak, és színüket a klorofill mellett más festékanyagok is befolyásolhatják, mint például a béta-karotin vagy a barnás-sárgás xantofillok. A barna algák ismertebb fajai a Kombu és a Wakame.

 

Az algák számos különböző tápanyagokat tartalmaznak, beleértve a fehérjéket, vitaminokat (például B-vitaminokat és A-vitamint), ásványi anyagokat (mint a vas és jód), rostokat és esszenciális antioxidánsokat. Ennek köszönhetően napjaink gyártói komoly áttöréseket értek el az algák élelmiszerként és étrend-kiegészítőként való felhasználásában, hiszen pozitív élettani hatásaik bizonyítottak és könnyen beilleszthetők a mindennapi rutinunkba.

 

Az immunrendszert támogató alga fajták

Az immunrendszert támogató algák olyan mikroszkopikus élőlények, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek az immunrendszer erősítésében és a szervezet védekezőképességének növelésében.

 1. Spirulina (Arthrospira platensis és Arthrospira maxima):
 • Immunrendszer támogatás: A Spirulina tápanyagokban igencsak gazdag, mint például fehérjében, B-vitaminokban (például B6 és B12), vasban, béta-karotinban és esszenciális aminosavakban. Ezek az összetevők hozzájárulhatnak az immunrendszer hatékony működéséhez és az ellenálló képesség növeléséhez.
 • Gyulladáscsökkentés: A Spirulina klorofillt tartalmaz, ami köztudottan gyulladáscsökkentő tulajdonságú, emellett segíthet csökkenteni a krónikus gyulladások kialakulásának kockázatát.

 1. Chlorella (Chlorella vulgaris):
 • Immunrendszer támogatás: A Chlorella vitaminokban, ásványi anyagokban ugyancsak bővelkedik, beleértve a B-vitaminokat és C-vitamint. Intenzív B12-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló immunrendszer erősítő.
 • Méregtelenítés: A Chlorella hozzájárulhat a test méregtelenítéséhez, mivel különböző toxinokhoz kötődik, ezáltal segíti azok eltávolítását a szervezetből. Ezzel a méreganyagok okozta immunrendszer terhelés csökkenhet.

 1. Kelp (Laminariales család algái):
 • Jódforrás: A Kelp algák kiváló jódforrások, a jód pedig elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működésének fenntartásában. A jódpótlás segíthet az immunrendszer hatékonyabb működésében, hiszen a pajzsmirigy hormonok befolyásolják az immunrendszer különböző szabályozásait.

 1. Ecklonia cava:
 • Antioxidánsok: Az Ecklonia cava alga magas antioxidáns (polifenolok és flavonoidok) tulajdonságának köszönhetően védelmet nyújthat a sejteknek a szabadgyökök okozta károsodások ellen.

 1. Aphanizomenon flos-aquae (AFA):
 • Egyedi tápanyagok: Az AFA alga szintén bővelkedik a hasznos tápanyagokban, mint különböző B-vitaminokban, C-vitaminban, béta-karotinban és esszenciális aminosavakban. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer egészséges működésének lényeges alapkövei.

Fontos megjegyezni, hogy az algák tápanyagtartalma fajtájától és a növekedési körülményektől függően is változhat. Az immunrendszer támogatása érdekében azonban érdemes széles tápanyagprofilú algákat választani, és a megfelelő adagolásról táplálkozási szakértővel vagy orvossal konzultálni. Az immunrendszer erősítése nemcsak a betegségek elleni védekezés szempontjából, de a mindennapi egészség és a jó közérzet megőrzésében is kulcsfontosságú.

 

Az Algák Élettani Hatásai

Az emberi fogyasztásra alkalmas algáknak számos pozitív élettani hatása van, amelyek elősegíthetik az egészség és a jó közérzet fenntartását. Nézzük meg ezeket részletesebben:

Tápanyagokban gazdagok: Az algák kiváló tápanyagforrások. Fehérjékben, vitaminokban (például B-vitaminok), ásványi anyagokban (mint a vas és jód), valamint rostokban bővelkednek.

Antioxidánsokkal teli: Az algák antioxidáns tartalma is igen jelentős, ilyen például béta-karotin és C-vitamin. Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szabadgyökök okozta sejtkárosodást és hozzájárulhatnak a rák és egyéb krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Immunrendszer támogatása: Az algák, különösen a Spirulina és a Chlorella, számos immunrendszert támogató összetevőt tartalmaznak. A rendszeres fogyasztásukkal erősíthetjük az immunrendszerünket és segíthetjük a szervezetet a betegségek elleni védekezésben.

Gyulladáscsökkentés: Az algákban található klorofill és egyéb fitotápanyagok képesek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Ezáltal hozzájárulhatnak a krónikus gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladás és a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

Szív- és érrendszer egészsége: Az algákban található omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Ezek a zsírsavak segítenek csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

 

Az Algák és Az Emberi Fogyasztás

Az algákat többféleképpen lehet beilleszteni az emberi étrendbe:

 • Étrend-kiegészítők: Az algákat gyakran tabletta, kapszula vagy por formájában értékesítik, amelyek könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe. Ezek a termékek kiváló tápanyagforrást jelentenek, és kényelmesen fogyaszthatók.
 • Ételek és italok hozzáadása: Az algákat felhasználhatjuk különféle ételek és italok készítéséhez. Például a Nori algát használják a sushi készítéséhez, míg a Spirulina porral dúsíthatjuk a smoothie-kat vagy turmixokat.
 • Kozmetikumok: Az algákat gyakran felhasználják kozmetikai termékekben is, például arckrémekben, maszkokban és testápolókban. Az algák hidratáló hatásukkal és antioxidáns tulajdonságaikkal hozzájárulhatnak a bőr egészségéhez és fiatalosabb megjelenéséhez.

 

Az Algák: A Jövő Egészséges Ételei

Az algák új dimenziót nyitottak meg az egészséges táplálkozás terén. Gazdag tápanyagtartalmuk és pozitív élettani hatásaik miatt egyre inkább részeivé váltak az egészséges étrendnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden új étrend-kiegészítő vagy élelmiszer bevezetése előtt érdemes konzultálni orvosunkkal vagy táplálkozási szakértővel, hogy biztosak lehessünk az adagolásban és az alkalmazásban. Érdemes azonban megismerni és felfedezni azokat az előnyöket, amelyeket az algák az emberi fogyasztásra kínálnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük