... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Úti patika

Úti patika – néhány jó tanács, milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal nyaraláskor?

Újra itt a nyár – a következő 2-3 hónapban a legtöbben elutaznak valahová kikapcsolódni. Legyen az belföldön vagy külföldön, nyaralás alatt mindenki szeretne gondtalan napokat eltölteni családjával, barátaival. Emiatt fontos, hogy megelőzzük a rosszulléteket, vagy ha be is következne a baj, akkor azt mihamarabb orvosolni tudjuk megszokott, már ismert, jól bevált gyógyszereinkkel. A következőkben megpróbáljuk röviden összefoglalni, hogy mire figyeljünk mindenképpen utazás előtt, illetve mik azok a készítmények, melyek egy jól összeállított úti patika szerves részét képezik.

Védőoltások

Nem mindegy, hogy az ember a Föld mely pontjára szeretne eljutni. Végig kell gondolni, hogy azon a területen milyen veszélyes kórokozók, állatok, rovarok, stb. élnek. Ezeket mérlegelve, ha az ember megteszi a megfelelő óvintézkedéseket (pl. malária profilaxis, védőoltások beadatása, repellensek beszerzése, megfelelő ruházat viselése, stb.), akkor nyugodtan élvezhetjük a nyaralás minden percét.  A védőoltások beadatásának szükségességéről, és az egyéb felmerülő veszélyekről a http://www.utazaselott.hu/ honlapról tudunk pontos információkat szerezni. 

Ezen az oldalon az „ÚTI CÉL KERESŐ”-ben rá lehet keresni a világ bármely országára, hogy megtudhassuk, az adott régióban milyen betegségekkel kell kiemelten számolni (pl. hastífusz, tetanusz, kullancs encephalitis, hepatitis, malária, sárgaláz, stb.), illetve milyen kötelező vagy javasolt oltások/emlékeztető oltások szükségesek az adott területre utazás előtt. A megfelelő védettség kialakulásához időben be kell oltatni magunkat és családtagjainkat, és az utazáshoz mindenképp vinni kell magunkkal az oltási könyvünket is.

Állandó gyógyszerek

Ne feledkezzünk meg állandóan szedett, legtöbbször vényköteles gyógyszereinkről – pl. vérnyomás-, koleszterinszint-, vércukorszint- csökkentő, inzulin, fogamzásgátló, stb. Ezekből a gyógyszerekből érdemes a napokra kiszámolt, szükséges mennyiség mintegy egyharmadával többet vinni magunkkal, hogy rendelkezésünkre álljon elegendő mennyiségű gyógyszer még akkor is, ha valamilyen oknál fogva nem sikerül időben hazautazni.

Mielőtt bárki útnak indulna, kérjen felvilágosítást a célország magyarországi külképviseletétől arra vonatkozóan, hogy szükséges-e állandó gyógyszerei esetén igazolást kiállítani, illetve van-e olyan gyógyszer hatóanyag, amelynek bevitele a meglátogatni kívánt országba nem megengedett. Itt főleg a kábítószer és pszichotróp hatóanyag-tartalmú gyógyszerekre kell gondolni (pl. egyes antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerekre, valamint a daganatos betegségekhez társuló fájdalmak csillapítására szolgáló készítményekre).

               Az ember a hétköznapokon is igyekszik minden helyzetre felkészülni, még a legrosszabbakra is, de egy külföldi út előtt ez még hatványozottabbá válik. Ugyanis az idegen helyen fellépő kommunikációs nehézségek, ismeretlen terep, más szokások miatt inkább a megszokott gyógyszereit viszi magával az ember, és csak akkor fordul orvoshoz, ha az szükséges és nélkülözhetetlen. Egy minden helyzetre felkészült úti patika az alábbi készítményeket tartalmazza:


 • Megfázás, lázcsillapítás, fájdalomcsillapítás (lázmérő, lázcsillapító, torokfertőtlenítő, orrcsepp, kombinált megfázás elleni készítmények, fájdalomcsillapító) 

Ha az egész család nyaralni indul (apa, anya, gyerekek, esetleg nagyszülők), akkor a megfázás, lázcsillapítás esetén külön kell gondoskodni a gyerekek, illetve a felnőttek kezeléséről.

Lázcsillapítás felnőtteknek

Ma már számtalan olyan gyógyszerkészítmény van forgalomban felnőttek számára, melyet a megfázás tüneteinek enyhítésére – és persze lázcsillapításra is – használhatunk. Ezek általában több hatóanyagot tartalmazó, kombinált készítmények (paracetamol, acetilszalicilsav vagy ibuprofen mellett lehet még koffein, aszkorbinsav, fenilefrin- hidroklorid, pszeudoefedrin- hidroklorid, feniramin- maleát, és/vagy gvajfenezin), illetve több gyógyszerformában is kaphatóak (tabletta, pezsgőtabletta, belsőleges por). Ezekre néhány példa: Coldrex®, Wick® Triactin, Neo citran®, Rubophen Thermo®, Aspirin Komlex® por; Aspirin Plus C® pezsgőtabletta; Coldrex®, Nurofen Cold and Flu®, Rhinathiol Cold® tabletta.

Lázcsillapítás gyerekeknek

Számos gyerekeknek való, vény nélkül kapható ibuprofen, metamizol-nátrium és paracetamol tartalmú láz- és fájdalomcsillapító van forgalomban Magyarországon (pl. Panadol Baby®, Algoflex Baby®, Nurofen® szirup; Nurofen Non- Aqua® szájban diszpergálódó tabletta, Flamborin® csepp). 6 éves kor felett pedig már ők is kaphatják a megfázás tüneteit csökkentő, kombinált készítményeket (Coldrex Junior® por belsőleges oldathoz).

Torokfájás

Egy megfázás általában torokfájással kezdődik, emiatt érdemes torokfertőtlenítő cukorkát vagy spray-t is a csomagba tenni. Célszerű olyat választani, amit felnőttek és gyerekek, egyaránt használhatnak. Ilyen pl. a 3 éves kortól már adható Strepsils® cukormentes, eper-, vagy citromízű tablettája, illetve a Tantum Verde® fertőtlenítő torokspray-je.

Orrdugulás

Nátha esetén a betegek kb. 80 – 90%- a használ valamilyen nazális dekongesztánst. A legkedveltebbek a xylometazolin (Novorin®, Otrivin®, Nasic®, Rhinathiol®), oxymetazolin (Nasivin®) és tramazolin (Rhinospray Plus®) tartalmú orrcseppek, illetve orrspray-k. Ilyen jellegű problémákra széles körben terjedt el az izotóniás tengervizes sóoldatok alkalmazása is (pl. akár orröblítés céljából, vagy gyerekeknek orrszívó használata előtt).

Mindezek mellett a lázmérő is fontos része az úti patikának, főleg, ha kisgyermekekkel együtt indul nyaralni az ember.

Kevés olyan ember él a Földön, aki ne szenvedett volna már fej-, fog-, vagy ízületi fájdalom miatt. Aki tudja magáról, hogy ízülete fájni fog a megszokottnál több séta, esetleg megerőltetés hatására; vagy háta, dereka megérzi az idegen helyen történő alvást; vagy érzékeny a legkisebb fronthatásra is, emiatt gyakran gyötri fejfájás, annak érdemes a már jól ismert, és jól bevált fájdalomcsillapító gyógyszereit elvinni az útra.

 • Hányás, hasmenés (hasfogó, probiotikum, hányáscsillapító)

Hasmenés

A hasmenés az utazás során a leggyakoribb megbetegedés. Legtöbbször okozhatja fertőzött étel vagy ital fogyasztása; uszodai víz lenyelése; helyi csapvíz fogyasztása; utazó megváltozott bélflórája (főleg a trópusi vidékeken); utazással együtt járó stressz; vagy étkezési szokások megváltozása miatt.

A betegség kockázata minimálisra csökkenthető néhány szabály betartásával. Pl.: megbízható helyen készült, frissen sütött vagy főzött ételt szabad fogyasztani. Utcai árusoktól csak akkor szabad ételt vásárolni, ha meggyőződtünk arról, hogy az ételek megfelelően vannak tárolva, és védve vannak a legyek, rovarok ellen. A nyers, vagy félig főtt hal, kagyló, tenger gyümölcsei, osztriga, de a húsfélék is veszélyesek. Kerülni kell a bizonytalan eredetű vagy nem pasztörizált tejtermékeket. A tojással készült ételeket nagy körültekintéssel fogyasszunk. A gyümölcsöket evés előtt meg kell hámozni, nyers zöldségek, saláták fogyasztását kerülni kell. 

Lehetőség szerint palackozott ásványvízzel, forralt, vagy Neomagnol® tablettával fertőtlenített vizet fogyasszunk. (5 liter vízhez 1 tabletta Neomagnol® szükséges, mely 2 óra állás után biztonságosan ihatóvá válik.)

Úti patikába a hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszerek közül inkább azokat szoktuk ajánlani, melyek adszorbciós (felületükön megkötik a szervezetbe bekerült, és a bélfertőzést okozó toxinokat, mikroorganizmusokat) és/vagy adsztringens (védőhártyát képeznek a mucosa felszínén, ezáltal csökkentik a szekréciót) képességgel rendelkeznek. Pl. Cralex® – aktív szén (adszorbens) tablettát vagy kapszulát; Bolus adstringens® – kaolint (adszorbens), bázisos bizmut– gallátot (adsztringens) és csersavas fehérjét (adsztringens) tartalmazó tablettát; Smecta® – dioszmektitet (adszorbens) tartalmazó por; vagy Tasectan® – tanninsavat (adsztringens) tartalmazó port vagy kapszulát.

Az adszorbensek alkalmazása során nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a káros toxinokat kötik meg, hanem más gyógyszereket is, így a kétszer bevétele között legalább 2 óra teljen el.

A hasmenést gátló mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények (probiotikumok) is meggyorsíthatják a gyógyulás folyamatát. Erre a célra a legkedveltebb és legismertebb gyógyszerek az Enterol® por vagy kapszula, az LXR® Élőflóra kapszula, a Normaflore®, a Lactiv®, a ProGastro®, illetve a Protexin® termékcsalád tagjai. Ezeket az adszorbensektől 1-2 óra különbséggel kell bevenni.

Hányás

Hányás- és hányinger csillapítására B6-vitamin, Daedalon® tabletta, homeopátiás Cocculine Neo® bukkális tabletta vagy gyömbér tartalmú italok, cukorkák (pl. gyerekeknek Predomit gyömbér nyalóka) kerülhetnek az úti patikába.

Ne feledkezzünk meg a hányás-hasmenés során elveszített folyadék, illetve ionok pótlásáról sem pl. Sodioral® por vagy ORS® Rehidratációs granulátum segítségével.

 • Emésztést elősegítő, savcsökkentő, simaizom görcsoldó

Szinte minden turistára jellemző, hogy szívesen kipróbálja a helyi konyha ízeit, ételeit. Az új alapanyagok, fűszerek pedig emésztési panaszokat (puffadás, székrekedés, gyomorégés, teltségérzés, de akár hasi görcsöket is) okozhatnak. Ennek megelőzésére érdemes emésztést elősegítő készítményt, savcsökkentőt, esetleg görcsoldót is eltenni a táskába.

 • Zsírosabb ételek fogyasztása esetén az epe működését segítő gyógyszer lehet pl. a Rowachol® lágy kapszula, a Raphachol® tabletta vagy a Bila- Git® filmtabletta.

 • A hasnyálmirigy által termelt enzimek pótlására is több készítmény létezik, melyek a zsír, a keményítő, és a fehérje lebontásáért felelősek: Dipankrin® bevont tabletta vagy Mezym forte® 10000 egység gyomornedv- ellenálló filmtabletta.

 • Fűszeres ételek vagy alkoholos italok fokozzák gyomrunkban a savszekréciót. Aki erre hajlamos, annak érdemes valamilyen savcsökkentő vagy gyomorsav-semlegesítő készítményt magával vinni a nyaralásra (pl. Rennie® rágótabletta vagy Gaxtron® Start tabletta).

 • Nem árt, ha az úti patika tartalmaz egy simaizom görcsoldó készítményt is, ugyanis sokszor szükségessé válhat használata: menstruációs görcs, vesegörcs, epegörcs, vagy akár tenziós típusú fejfájások esetén. Erre a problémára vény nélkül drotaverin (No-Spa®, Drotaverin Chinoin®, Spaverin®) és papaverin (Papaverin Takeda®) tartalmú gyógyszerek adhatóak.


 • Antihisztamin, rovarcsípés utáni készítmény


Magyarország lakosságának kb. 15 – 20%-a szenved allergiás rhinitisben
. Ez az arány sajnos nyaralás során sem változik, sőt ez az érték akár nőhet is. Illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy 1-1 szúnyogcsípés ijesztő allergiás reakciót válthat ki a szervezetünkből (pl. diónyi méretű duzzanat, viszketés, gyulladás). 

 Ilyen esetben jó, ha van nálunk antihisztamin tartalmú tabletta (gyermekeknek csepp), illetve csípések esetén antihisztamin, illetve gyulladáscsökkentő krém vagy gél. Pl. Cetirizine Hexal® tabletta vagy csepp, Novosil® gél, Supraderm® gél, stb.

 • Fényvédelem, napozás utáni készítmény

Az életkornak és bőrtípusnak megfelelő napvédő krém, illetve napozás utáni krém és az esetleges napégés kezelésére szolgáló készítmény elcsomagolásáról sem szabad megfeledkezni. Amit viszont sokan elfelejtenek, hogy a napvédő készítményeket nem azért használjuk, hogy meghosszabbítsuk a napon való tartózkodás idejét, hanem azért, hogy védelmet nyújtsunk a bőrnek a nap káros sugárzásai ellen. 

 A napozókrémek teljes mértékben csak akkor hatékonyak, ha megfelelő mennyiségben és megfelelő időközönként alkalmazzák őket. Egy átlagos testméretű felnőtt teljes testfelületének védelméhez kb. 25 – 30 ml mennyiségnek megfelelő fényvédő készítmény szükséges. Ajánlatos már a napon tartózkodás előtt 20 perccel bekenni a bőrt, és ezt legalább 2 óránként megismételni. Természetesen fürdés vagy erős izzadás esetén még ennél is gyakrabban kell használni azokat.

 • Szúnyog- és kullancsriasztó készítmények

A szúnyogok és a kullancsok csípése bizonyos országokban, régiókban veszélyes betegségeket okozhatnak (pl. malária, Chikungunya-láz, Dengue-láz, sárgaláz, kullancs encephalitis, Lyme kór).

A szúnyog általában napnyugta után kezdi aktivitását, ami egészen hajnalig tart. Így sötétedés után nem ajánlatos a szabadban tartózkodni. Ha mégis szükséges, akkor az egész testet lefedő (a nyakat és a csuklókat is) ruha és zárt cipő viselése ajánlatos. 

Szúnyogriasztók

A ruhát, illetve a csupaszon maradt bőrfelületet pedig érdemes szúnyogriasztó készítménnyel (pl. Galaktiv Bio® szúnyogriasztó spray, Vape Derm Sensitive Kids szúnyog- és kullancsriasztó száraz aeroszol®, Aromax® Szúnyog- és Kullancsriasztó spray stb.) lefújni 2 – 3 óránként.

Fontos a szúnyogok elpusztítása a lakóhelyiségekben, legfőképpen a hálószobákban. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes alvás során elektromos szúnyogriasztó készüléket használni a szúnyogok távoltartása érdekében, vagy ha ez nem megoldható, akkor füstölők segítségével kell ezt a problémát megoldani. Érdemes utazás előtt érdeklődni arról is, hogy a szálláson az ajtókon, illetve ablakokon van-e szúnyogháló. Emellett a fekvőhelyet ajánlatos ágyhálóval fedni.

Kullancsok ellen

A kullancsoknak két fajtája ismert: a közönséges, szemmel nem rendelkező kullancsok a fákról vetik le magukat áldozatukra, amikor különleges biológiai érzékelő szervükkel megérzik azoknak közelségét; míg a látószervvel rendelkező fajta a fűszálakról mászik fel a lábszárra.  Emiatt szükséges zárt cipő, zárt ruha, könnyű kalap vagy baseball sapka viselése kirándulások, túrázások során, illetve kerülni kell a fűben történő piknikezést, üldögélést. Illetve ajánlott a kullancsriasztó spray-k használata minimum 2 – 3 óránként.

 • Kézfertőtlenítő, „tisztasági csomag”

Országonként változnak a higiénés viszonyok, emiatt érdemes magunkkal vinni megfelelő mennyiségű WC papírt vagy papírzsebkendőt; folyékony kézfertőtlenítő gélt (pl. Bradogél®, HiGel®, Sterillium®) vagy kézfertőtlenítő törlőkendőt (pl. Bradolife®), esetleg wc-re papírülőkét.

 • Sebfertőtlenítő, kötszerek

Bárhova is utazzon az ember – vízpartra, hegyekbe, városokba -, mindenhol számolni kell a sérülésveszéllyel. Emiatt az úti patikának érdemes tartalmaznia kell egy sebfertőtlenítő oldatot (Betadine® oldat vagy Octenisept® sprayt), ragtapaszt és steril kötszereket.

Szeretettel várjuk patikánkban, ahol minden szükséges készítményt beszerezhet úti patikájába, illetve kollégáink további hasznos tudnivalókat is megoszthatnak Önnel! Jó egészséget és felhőtlen nyaralást kíván a Kabay Patika csapata!

Források:

Utazási tanácsadás egy gyógyszerész szemével (szakdolgozat, Dr. Boldogh Zsuzsanna, Szeged, 2015.)

https://tocospatika.hu/hirek–informaciok-/utipatika–avagy-milyen-gyogyszert-csomagoljunk-a-borondbe-nyaralashoz-/?gclid=Cj0KCQjwwISlBhD6ARIsAESAmp77hqHXquC9oqZ_wWB4HOmveQ9FVuhZkGQV8r0iykBiEljGUvGPLiUaAtvQEALw_wcB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük