... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

e cigaretta

E-cigaretta – segít-e a leszokásban?

A dohányzás ártalmai mindenki számára ismertek: a dohánylevelek elégetése során számos olyan anyag keletkezik, amelyek rákkeltő hatásúak, ez okozza a legnagyobb kockázatot. Ehhez képest sokkal kisebb rizikóval jár az, hogy a dohányban nikotin is található. Ez a vegyület ugyan kedvezőtlenül hat a keringési rendszerre, de az igazi veszélye az, hogy függőséget okoz. A dohányzásról való leszokás fő akadálya, hogy a szervezet hozzászokik a nikotinhoz és fizikai függőség alakul ki. De nemcsak a nikotin a ludas: a dohányzás rituáléja pszichésen is függővé teszi a cigarettázókat.A hagyományos dohánytermékek mellett néhány éve egyre nagyobb teret hódítanak az e-cigaretták. Ezek valamilyen folyadékot párologtatnak el, amit beszippant a felhasználó. Mivel az e-cigarettákban nem történik égés, a hagyományos cigaretták rákkeltő anyagai sincsenek jelen, és ez kétségtelen előny. A dohányzás rituáléja ugyanakkor valamelyest megmarad, és ha a cigarettatöltet nikotint is tartalmaz, a fizikai függőség is kielégíthető.

Keretes anyag:

A hagyományos cigaretták égetett dohányból származó füstöt bocsátanak ki, amely több ezer vegyületet tartalmaz – és ezek közül több százról bebizonyosodott, hogy káros. Az e-cigaretták olyan, akkumulátorral működő készülékek, amelyekből egy tekercs által felmelegített folyadék gőzét szippantja be a fogyasztó. Az elektromos cigaretták kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos cigaretták, de ezek is káros hatással lehetnek az egészségre.

Erősebb függőség

Az e-cigaretták egyik feltételezett előnye, hogy segíthetnek leszokni a hagyományos cigarettákról. De vajon tényleg így van-e?A témával kapcsolatos kutatások eredményei nem egyértelműek. Egy tanulmány szerint a dohányzásról való leszokáshoz e-cigarettát használók 20 százaléka, míg a nikotinpótló kezelésben (tapasz, rágógumi) részesülők 9 százaléka szokott le a dohányzásról. Az e-cigarettával leszokni próbálók 80 százaléka azonban még egy évvel később is használta az eszközt, míg a hagyományos nikotinpótló kezelésben részesülőknek csak 10%-a alkalmazta tartósan a termékeket. Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy az e-cigarettát (önmagában vagy dohánytermékek mellett) szívók jobban függnek a nikotintól, mint a hagyományos cigarettát szívók.Az e-cigaretták további vonzereje, hogy használatuk több helyen engedélyezett, mint a dohányzás. Népszerűségükhöz a töltetek ízének változatossága is hozzájárulhat, különösen a tizenévesek körében. A hagyományos dohánytermékek ízesítését törvény tiltja, az e-cigarettáknál viszont nem érvényesek ezek a szabályok. Egy jogi kiskapunak köszönhetően ráadásul a termékek egy része nemcsak dohányboltokban kapható, így a fiatalok is könnyebben hozzájuthatnak ezekhez.

Kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak, de nem éppen egészségesek

Ha az e-cigaretták ártalmatlanabbak, mint a hagyományos dohánytermékek, akkor az átszokás az ártalomcsökkentés eszköze lehet. Bár az e-cigaretták kevesebb káros vegyi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos cigaretták, előbbieknek is vannak egészségügyi kockázatai.Az e-cigaretták összetevőivel sokkal kevesebb vizsgálat foglalkozik, mint a dohánytermékekkel – egész egyszerűen azért, mert ezek nem rég óta vannak piacon. Ugyanakkor egyes összetevőikről (pl. diacetil, E-vitamin-acetát) már most is ismert, hogy tüdőkárosító hatásúak. Az összetevők zömének biztonságossági adatai hiányosak, s még kevesebbet lehet tudni azokról a vegyületekről, amelyek a hő hatására az e-cigarettákban keletkeznek. És nem csak a felhasználó lehet veszélyben: az e-cigaretta gőze a cigarettafüsthöz hasonlóan „passzív dohányossá” teszi a használó társaságát.

Mi a leghatékonyabb módszer?

A leszokás első lépése az elhatározás, majd ezt követően egy leszokási terv kidolgozása. Ennek keretében szükség lehet az életmód megváltoztatására, a stressz kerülésére, új szokások, hobbik (pl. sport) bevezetésére. A leszokási terv része lehet a nikotin pótlása tapaszokkal, rágógumival, mivel komoly függőség esetén az azonnali megvonás nagy megterhelést jelent, és veszélyezteti a leszokás sikerét. A nikotinpótló termékek a gyógyszertárakban kaphatóak, és az ott dolgozó szakemberek nemcsak az alkalmazással, hanem a leszokással kapcsolatos egyéb kérdésekre is választ tudnak adni. Csupor Dezső Vény nélkül kapható, nikotin tartalmú készítmények széles választéka várja a leszokni vágyókat patikánkban. Többféle gyógyszerforma közül választhatnak betegeink, ezeknek rövid alkalmazását szeretnénk 1-1 termék példájával szemléltetni. A személyre szabott, pontos adagolással, illetve a készítmény alkalmazására vonatkozó további kérdésekkel kapcsolatban forduljon bizalommal a patikánkban dolgozó szakemberekhez.