... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

pexels nicole michalou 5778892

Az ünnepek idején senki sem fogyókúrázik, vagy legalábbis nem annyira szigorúan, mint az év többi napján. Most végre együtt lehetünk családtagjainkkal, rég nem látott rokonainkkal, és miközben jóízűt beszélgetünk, szinte fel sem tűnik, hogy egyre csak fogy az étel a tányérunkról.  Általában ilyenkor laktató, nehéz, kalória-, cukor- és fehérjedús ételeket fogyasztunk. Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy a karácsonyi asztal mellett nem tudtunk mértéket tartani: a halászlé, a töltött káposzta, a marhapörkölt, a kacsasült és a sültes tál után még végig kóstoltuk az összes süteményt; szomjunkat pedig alkoholos és/vagy cukros, szénsavas üdítőitallal oltottuk. És ez ment több napon keresztül is – reggeltől egészen estig. A túl nagy ételmennyiség, a nem pont gyomorkímélő hozzávalók, és maga az étkezések gyakoriságának megnövekedése miatt nem nehéz elcsapni a gyomrunkat az év ezen szakaszában. A továbbiakban röviden összefoglaljuk az emésztőrendszer felépítését és működését; néhány olyan állapotot, melyek kifejezetten gyakoribbak így az ünnepek táján; illetve néhány gyakorlati tanácsot is megosztunk, hogy hogyan kerülhetőek el az emésztési problémák.

Az emésztőrendszer felépítése és működése röviden:

Az emésztőrendszer fő feladata a táplálék felvétele, továbbítása, emésztése, a tápanyagok felszívása és a keletkezett salakanyagok kiürítése. 

A táplálék emésztése már a szájüregben elkezdődik: a fogak, a nyelv és a nyálmirigyek segítségével történik az étel aprítása és falattá formálása . A nyálban lévő amiláz-enzim megkezdi a keményítő bontását. Nyelvünk a falatokat hátrafelé és lefelé, a garatba tolja, az étel onnan a nyelőcsőbe kerül, majd a gyomorba érkezik. A gyomor a lenyelt táplálékot a perisztaltikus mozgással homogenizálja. Nyálkahártyájában számos sejt és mirigy foglal helyet, amelyek naponta kb. 2500-3000 ml gyomornedvet termelnek.  A gyomornedvben lévő sósav feladata a táplálékkal bejutott baktériumok elpusztítása, illetve a gyomor sejtjei által termelt pepszinogén pepszinné alakítása. A pepszin kezdi el a fehérjék bontását, emésztését. A gyomorürülés sebessége az elfogyasztott táplálék minőségétől, mennyiségétől és az aktuális lelki állapotunktól is függ. Főétkezést követően a gyomor átlagosan 2-4 óra alatt ürül ki. Míg a szénhidrátban gazdag táplálék néhány órán belül kiürül, addig a zsíros, illetve a fehérjedús ételek lassítják a gyomor ürülését. Emellett az izgatottság gyorsítja, a félelem, és a stressz pedig lassítja azt.

Emésztőrendszerünk következő kb. 5-7 méter hosszú szakasza a vékonybél: itt megy végbe az emésztés és a felszívódás. A vékonybélben történő emésztést még két szervünk, a májból és epehólyagból származó epe, illetve a hasnyálmirigy által termelt emésztő enzimek is segítik (mindkettő a vékonybél kezdeti szakaszába, a patkóbélbe ürül). A hasnyálmirigynedvben mind a fehérje (tripszin, kimotripszin)-, mind a szénhidrát (amiláz)-, mind pedig a zsírbontó enzimek (lipáz) megtalálhatók. A zsírok megemésztéséhez szükség van még a máj által előállított epére, amely a zsírcseppeket kisebb cseppekké bontja (emulgeálja).

A vastagbél az emésztőrendszer utolsó, kb. 1,5 méter hosszú szakasza, fő feladata a víz, a különböző ionok és ásványi anyagok felszívása. Itt emésztőenzimek már nem választódnak ki, hiszen itt emésztés már nem, csak felszívódás történik.

Karácsonykor mi terheli meg emésztőrendszerünket?

Egyrészről a karácsonykor feltálalt fogások általában túl sok cukrot, fehérjét, fűszereket és zsírt tartalmaznak, vagyis kalóriadúsak, nehezek és laktatóak. Ráadásul jóval nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyenkor, mint egy átlagos hétköznapon, sőt, sokkal többször is eszünk egy nap, mint ahányszor tényleg megéhezünk vagy általában szoktunk enni. Ehhez még hozzáadódik az ünnepekkel járó magasabb stressz is (bevásárlás, főzés, takarítás, ajándékok beszerzése, logisztika, stb.). Hogy hogyan is hatnak ezek a dolgok az emésztésünkre?

A túlevés miatt sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyire annak szüksége lenne, tehát a nem kívánt súlyfelesleg kialakulása mindenképpen megemlítendő.

 

Gyomrunk az emésztéshez sósavat termel, aminek mennyisége összefüggésben áll az elfogyasztott étel mennyiségével és minőségével. A magas koffein-, cukor-, szénsavas- és alkoholtartalmú italok; valamint a csokoládé, cukros- és zsíros ételek fogyasztása fokozott savtermelést okoznak. Emellett minél többet eszünk, annál több lesz a gyomorsavunk is, illetve a gyomor és a nyelőcső közti záróizom is annál nagyobb nyomásnak van kitéve. Emiatt gyomorégés, súlyosabb esetben pedig refluxbetegség alakulhat ki.(Refluxbetegség az, amikor a megemelkedett nyomás miatt nem tud tökéletesen zárni a gyomorszáj záróizma, a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, így a gyomorsav nemcsak a gyomorfalat, hanem a nyelőcsövet is marni fogja).

Gyomrunk űrtartalma nagyjából akkora, mint a két összezárt öklünk. Szakemberek szerint körülbelül 1 liternyi étel tárolására képes, de alkalmanként úgy ki tud tágulni, hogy akár a háromszorosára is nőhet a befogadóképessége. Ha „túlesszük magunkat”, gyomrunk nyomhatja a környező szerveket. Már ez a telítettségérzés is kényelmetlen lehet. Ha viszont valóban nem tud megbirkózni a szervezetünk a benne lévő tápanyag mennyiségével, akkor elindulhat egy kilökő reflex is, ami hányás formájában jelentkezik.

Ha napokig a megszokottól eltérő terhelésnek tesszük ki az emésztőrendszerünket, akkor felborulhat a bélflóránk egyensúlya, ami alhasi görcsökhöz, puffadáshoz, hasmenéshez, vagy – éppen ellenkezőleg – székrekedéshez vezethet.

A magyar karácsonyi konyha inkább húsközpontú, mintsem zöldség, ezáltal pedig igen kevés rostot viszünk be a szervezetünkbe, melynek eredménye lehet a székrekedés. A rostok a tápcsatornán szinte változatlan formában keresztülhaladó ballasztanyagok, melyek tisztítják a beleket, valamint megkötik a vizet, ezzel biztosítják a rendszeres székletet. Fő forrásuk a teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a száraz hüvelyesek (pl. bab, lencse), az olajos magvak (dió, mogyoró, napraforgómag stb.), a zöldségek és a gyümölcsök. A fehér lisztből készült, cukros sütemények, kelt tészták és a zsíros ételek szintén problémát tudnak okozni azoknál, akik székrekedésre hajlamosak. Ráadásul gyakori, hogy ebben az időszakban nem iszunk elég vizet vagy rostos gyümölcslevet, ez pedig keménnyé teszi a székletet, és tovább nehezíti az ürítést.

A sok rokonlátogatás és utazás jellegéből fakadóan azzal a problémával is gyakran szembesülünk, hogy nem feltétlenül tudjuk akkor felkeresni az illemhelyet, amikor ennek szükségét érezzük. Ha ez többször is előfordul, annak ugyancsak kellemetlen székrekedés lehet a következménye, amihez egyéb panaszok is társulhatnak. Ilyen például a szájszag, az erős verejtékezés, nyugtalanság és a puffadás is.

Ezen felül a zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételek, a szénsavas üdítők, valamint az alkoholtartalmú italok is puffadáshoz vezethetnek.

A magas alkoholfogyasztással kísért túlevés egyik ritka, viszont legveszélyesebb következménye a hasnyálmirigy-gyulladás. Ha túlzottan megterheljük az emésztőrendszerünket, az emésztőenzimeket tartalmazó hasnyálmirigy-nedv túl sűrűvé válik, emiatt nem tud a hasnyálmirigy-vezetékbe ürülni. Ez azt jelenti, hogy az emésztési folyamat a hasnyálmirigy állományában kezdődik el, ami súlyos gyulladást válthat ki. Ezzel a problémával minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, mert életveszélyessé is válhat.

Hogyan kerülhetjük el a kellemetlenségeket?

 • Mindenből lehet enni – kivéve, ha egészségügyi állapotunk nem korlátozza –, de MÉRTÉKLETESEN.
 • Hagyjunk kisebb szüneteket a fogások között, így hamarabb alakul ki a teltségérzet, így nem eszünk annyit, és a gyomrunknak is lesz ideje feldolgozni a bevitt táplálékot.
 • Próbáljunk meg kevesebb cukrot és zsiradékot használni az ételeink elkészítéséhez.
 • Igyekezzünk visszább szorítani a „húst hússal” mentalitású konyhánkat, és színesítsük ételeinket zöldségekkel, gyümölcsökkel. A keményítődús köretek helyett készíthetünk friss zöldségekből vagy gyümölcsökből salátákat, illetve párolt zöldségeket is tálalhatunk a húsok mellé.
 • Figyeljünk az elegendő folyadékbevitelre (legjobb, ha víz vagy rostos üdítő formájában történik a folyadékpótlás).
 • Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk.
 • Próbáljuk meg kerülni a puffasztó élelmiszereket (pl. kukorica, a bab, szénsavas üdítők, stb.).
 • Ha tudjuk, hogy ebédre, vagy vacsorára vendégségbe készülünk, előtte érdemes kímélni a gyomrot a nap folyamán diétás és könnyű ételek fogyasztásával.
 • Ha refluxra hajlamosak vagyunk, kerüljük egyrészt a túlevést, másrészt az ismert, refluxot kiváltó ételeket, italokat (pl. alkohol és kávé; zsíros, fűszeres, savas ételek; csokoládé).
 • A cukorbetegeknek ilyenkor különösen oda kell figyelniük az étel mennyiségére és az inzulinadagjukra, elkerülve a túl alacsony vagy éppen túl magas vércukorértékeket és a további testi tüneteket.
 • Különféle epebántalmakban szenvedőknek figyelniük kell a zsírbevitelre.
 • Ha több kalóriát viszünk be, igyekezzünk több testmozgással kompenzálni. Ha sportra nem is jut időnk, akkor délelőttönként vagy az ebéd utáni szieszta helyett inkább sétáljunk egyet a friss levegőn. A mozgás az emésztést is serkenti.
 • Amennyiben gyomrunkat általában megviselik a nehéz ételek, nem árt, ha mindig van otthon valamilyen emésztést segítő tabletta, savelkötő, vagy enyhe görcsoldó.

 

 

Felhasznált irodalom:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/a_lenyelt_falat_titokzatos_utja

https://gasztroenterologia-kozpontok.hu/tudastar/vekonybel

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/az_emesztorendszer_felepitese_es_mukodese_ovon_alul

https://vitamed.life/bejgli-toltott-kaposzta-kacsasult-emesztesi-problemak-karacsony-tajan/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/a_karacsonyi_tuleves_kovetkezmenyei

Összeválogattunk néhány görcsoldó, emésztést elősegítő és savlekötő készítményt, mely patikánkban is megtalálható. További készítményekért és információért látogasson el hozzánk, és kérje munkatársaink segítségét!

MeteoSpasmyl kapszula

MeteoSpasmyl kapszula

MeteoSpasmyl kettős hatóanyag kombinációja (alverin-citrát és szimetikon) görcsoldó hatású, és csökkenti a puffadást, a belek gáztartalmát. A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek naponta 2-3-szor 1 kapszula az étkezés kezdetén. Terhesség vagy szoptatás alatti szedése nem javasolt.

Ára: 3.199 Ft (106,63 Ft/db)

Rennie ragotabletta

Rennie rágótabletta

A Rennie rágótabletta két természetes eredetű savközömbösítőt, kalcium-karbonátot és magnézium-karbonátot tartalmaz, amelyek a gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesítik. Gyorsan enyhíti a gyomorégést és a refluxos panaszokat. Hatásukat közvetlenül a gyomorban fejtik ki, a keletkezett anyagok kiürülnek a szervezetből. A készítmény szokásos adagja: felnőtteknek 1 vagy 2 rágótablettát javasolt elrágni vagy elszopogatni, lehetőleg étkezés után 1 órával illetve lefekvés előtt 1 órával. Ettől eltérő időszakban gyomorégés és savtúltengés esetén további 1 vagy 2 rágótabletta alkalmazható. Egy nap maximum 11 tablettát lehet bevenni! Terhesség vagy szoptatás alatt is javasolt használata.

Ár: 

24 db: 1.219 Ft (50,79 Ft/db)

60db:  2224 Ft (37,07 Ft/db)

Dipankrin Optimum

Dipankrin Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

A Dipankrin Optimum pankreász-port (hasnyálmirigy-enzim kivonatot) tartalmaz, mely segíti a zsír-, fehérje- és szénhidrát- emésztést, enyhíti a puffadást és a teltségérzetet. A készítmény ajánlott adagja naponta 3-szor 3-4 filmtabletta. A filmtablettát étkezés közben, bőséges folyadékkal, egészben kell bevenni. A kiszabaduló enzimek irritálhatják a nyálkahártyát, ezért a készítményt nem szabad szétrágni!

Ár: 

30 db: 1.350 Ft (45 Ft/db)

60db:  2290 Ft (38,17 Ft/db)

Bila Git filmtabletta

Bila-Git filmtabletta

A Bila-Git hatékonyan szünteti meg az epeműködéssel összefüggő emésztési panaszokat, mint például nehéz, zsírdús ételek fogyasztása után jelentkező gyomortáji, vagy jobb bordaív alatti fájdalom, hasi diszkomfort, puffadás, teltségérzés, székrekedés, böfögés. A készítmény szokásos adagja felnőttek számára naponta 2-3-szor 1-2 filmtabletta, étkezés után.

Ár: 

30 db: 2.249 Ft (74,97 Ft/db)

60 db:  3413 Ft (68,26 Ft/db)

Iberogast belsoleges oldatos cseppek

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

Az Iberogast csepp a bélműködés funkcionális zavaraira ható 9 féle gyógynövénykivonatot tartalmaz. Emésztési zavar tüneteinek kezelésére, mint pl. étkezést követő hasi fájdalom, puffadás, korai teltségérzet, émelygés és diszkomfort-érzés, hányinger esetén javallott felnőtteknek és 12 évesnél idősebb serdülőknek.

A készítmény ajánlott adagja naponta 3-szor 20 csepp. Étkezés előtt vagy közben, kevés folyadékban kell bevenni. Használat előtt felrázandó!

Ár: 

20 ml: 1.959 Ft (97,95 Ft/ml)

50 ml:  3989 Ft (79,78 Ft/ml)