... ...

6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Keresés
Close this search box.


Az Ön egészsége a mi hivatásunk!

Hétfő: 7:00 - 21:00
Kedd: 7:00 - 21:00
Szerda: 7:00 - 21:00
Csütörtök: 7:00 - 21:00
Péntek: 7:00 - 21:00
Szombat: 8:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

napozas
A bőr saját védelmi rendszerének köszönhetően felnőttként (bőrtípustól és UV-sugárzás mértéktől függően) átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. A fényvédő faktor (Sun Protection Factor=SPF) megadja, hogy adott faktorszámú naptej használatával mennyi idővel lehetünk tovább a napon leégés nélkül.

Lássuk, hogy adott naptej használata esetén mennyi időt tölthetünk a napon! Íme a  képlet:

A bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő X a naptej fatorszáma = ez a maximális idő, amit a napon tölthetünk bőrleégés nélkül!!!!

Szóval, ha bőrünknek köszönhetően 20 percet napozhatunk és egy 10-es faktorszámú készítményt használunk, akkor 20×10 perc, vagyis 200 percet tölthetünk a napon.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy ezt az időt nem hosszabíthatjuk meg azzal, ha újra bekenjük magunkat!

Ezidő alatt is többször be kell kenni a bőrt a megfelelő védelem miatt, hiszen az izzadtság, ruha, víz…stb. lemoshatja azt.

Fontos tudni, hogy bőre saját védelmi rendszere mennyi ideig biztosít védelmet. A nagyon világos, I-es bőrtípusúak akár 3 perc alatt is leéghetnek a napon, ezért ha ők 20-as fényvédő faktorú naptejet használnak, akkor is csupán egy órát tölthetnek a napon leégés nélkül. A gyerekek érzékeny bőrének védelmére mindig magas faktorszámú napvédő készítményt használjunk, valamint viseljenek megfelelő ruházatot, kalapot, napszemüveget is, és mindezen óvintézkedések mellett se tartózkodjanak soha tűző napon! A csecsemőket nem szabad napoztatni!

A naptejnek is van szavatossága, lejárati dátuma, és akár meg is romolhat. A meleg és az oxigén hatására a naptej elveszíti hatékonyságát, zsírtartalma megavasodik, és gombák kezdenek szaporodni benne. Tehát nem éri meg spórolni a naptejjel, a maradékot ne tegye el jövőre, inkább vegyen újat.

Várjuk szeretettel a Kabay Patikában, ahol szakértő munkatársaink segítenek kiválasztani a megfelelő napvédő készítményeket az egész családnak!

Forrás: webbeteg.hu