6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 95 | kabay@t-email.hu | +36 62 420 763

Az ön egészsége a mi hivatásunk!

Pályázatok

Hogyan alakulhat ki a „száraz bőr”, és mire figyeljünk télen bőrünk ápolásánál?

Bőrünk fontos szerepet játszik általános egészségünk és jó közérzetünk szempontjából, ugyanis ez az első védelmi vonalunk a baktériumok és vírusok ellen. Mindemellett az egészséges bőr fenntartja a testben lévő folyadékegyensúlyt, valamint segít a testhőmérséklet szabályozásában. Rendkívül érzékeny, reagál a legfinomabb érintésre és a fájdalomra is. A bőr a legnagyobb szervünk, felülete közel 2 m² és csaknem hatodát teszi ki a testsúlyunknak.

Tovább olvasom »

A mikrobioma – a bennünk élő élővilág

Amikor a tükörben magamat látom, akkor egy konkrét lény néz rám vissza. Ha a környezetemben élő személyekre, állatokra vagy növényekre gondolok, akkor is egyedülálló lényként gondolok rájuk. Azonban minden egyed számos láthatatlan élő-társával él együtt – összefonódik velük, létezésük elválaszthatatlan. Ezek az apró lények már jóval az emberiség megjelenése előtt jelenvoltak a Földön és valószínűleg túlélnek majd bennünket. Ezek az összetett életformák egymással párhuzamosan alakultak ki, és az evolúció során együtt elő, egymást segítő társakká váltak. Folyamatosan együttműködik velünk, és szinte minden elképzelhető élőhelyen jelen van a bolygónkon, beleértve saját testünket is. Ez a velünk élő társ a mikrobiális élet.

Tovább olvasom »

Szemünk egészsége

A szemünk az egyik legösszetettebb és legfontosabb érzékszervünk, amelynek megóvásával még mindig nem törődünk eleget. Erre a tényre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2000 óta a Látás Világnapján keresztül is szeretné felhívni a figyelmet. Az október második csütörtökén megrendezett jeles nap arra mutat rá, hogy a látásromlás, illetve a vakság megelőzhető, és – mint oly sok más betegség esetében – a prevenciót és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságát állítja a középpontba, ugyanis az időben felismert problémák többsége könnyen kezelhető.

Tovább olvasom »

Fényvédelem kívül-belül

A fényvédelem nyáron, intenzív napsütésben elengedhetetlen – ebben a szakemberek részéről teljes az egyetértés. A napsugárzás hatására pozitív folyamatok is beindulnak, ezek közül a legfontosabb

Tovább olvasom »

ERECEPT TÁJÉKOZTATÓ

2017. november 1-ig minden gyógyszertárnak és háziorvosnak kötelező az EESZT-hez (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) csatlakozni.

Az eddig megszokott papír recept helyett Felírási igazolást 2018. december 31-ig köteles az háziorvos kiadni. Ezután az időpont után csak a beteg kérésére köteles az orvos Felírási igazolást adni.

Tovább olvasom »

MIT JELENT AZ SPF A NAPTEJEKEN?

A bőr saját védelmi rendszerének köszönhetően felnőttként (bőrtípustól és UV-sugárzás mértéktől függően) átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. A fényvédő faktor (Sun Protection Factor=SPF) megadja, hogy adott faktorszámú naptej használatával mennyi idővel lehetünk tovább a napon leégés nélkül.

Tovább olvasom »

TIPPEK A LEÉGÉS MENTES NAPOZÁSHOZ

Nincs is annál jobb, mint a vízparton sütkérezni! Az évről-évre egyre magasabb UV-sugárzás miatt azonban nem árt odafigyelni egy-két dologra.
Meddig lehetünk napon, mivel kenjük magunkat, mit együnk napozás előtt…???

Tovább olvasom »

MIÉRT OLYAN FONTOS A D-VITAMIN PÓTLÁSA, FŐLEG TÉLEN?

Íme egy remek összefoglalás a D-vitamin fontosságáról:

A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin hiány leggyakoribb télen és tavasszal.

Tovább olvasom »

CÉKLATORTA, AHOGY MI IMÁDJUK

A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. A nyers zöldség-gyümölcs keverék 40 dkg-nak felel meg. Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele a vörösáfonyát is.

Tovább olvasom »

MENTÁS SÜLT ZÖLD SPÁRGA

A spárgák fás véget levágjuk, a spárgák alsó részét éles késsel vékonyan meghámozzuk, mossuk, majd hosszában kettévágjuk.
Egy serpenyőben a napraforgó olajat felhevítjük, rászórjuk a spárgadarabokat, és közben meg-megkevergetve kb. 7-8 percig sütjük.

Tovább olvasom »

SPENÓTTAL TURBÓZOTT DUPLA SAJTOS RAKOTT PADLIZSÁN

A padlizsánt vékony, nagyjából félcentis karikákra szeleteljük, alaposan megsózzuk, majd félretesszük, hogy levet eresszen. Közben elkészítjük a többi réteget.
Egy kis lábosban felhevítünk három evőkanál olívaolajat, és üvegesre pároljuk rajta a felaprított hagymát. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót és a bazsalikomot, majd 5 perc alatt készre főzzük.

Tovább olvasom »

ISTENI SÜTŐTÖKÖS MUFFIN STAHL JUDIT KONYHÁJÁBÓL

Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, a gyömbért, és félre tesszük, amíg a robotgéppel eldolgozzuk a vajjal a kétféle cukrot, aztán hozzáadjuk az imént elkészített keveréket. Ezután mehet bele a tojás és a tojássárgája, valamint a méz, és végül a sütőtök, amit korábban néhány kanál tejszínnel krémes állagúra turmixoltunk.

Tovább olvasom »

NONI – AZ IGAZI CSODASZER

A noni a polinéz törzsek csoda gyümölcse már 2000 éve. Hazánkban kevesen ismerik jótékony hatásait, pedig évezredek óta használják gyógyításra. Szerencsére ma már nem kell Hawaiira utazni egy kis Noniért.

Tovább olvasom »